„Každý jsme šli v životě už svojí cestou, ale letos jsme se zase v práci potkali. Já se jinak věnuji zahradnictví a bratr zednickým pracím,“ dodává Jan. Prodej vánočních kaprů mají oba jako brigádu na přilepšenou. „Smlouvu uzavírám vždy na rok dopředu. Letos kotvíme v Kladně, ale před tím třeba v Lovosicích nebo v Praze. O kapry je velký zájem. Lidé chtějí i dost velké ryby, třeba čtyř nebo i šestikilové. Od loňska kilo kapra podražilo o devět korun,“ potvrzuje Václav Říha.

Do práce vstávají oba velmi brzo a vracejí se domů až pozdě večer. Únava už se pochopitelně dostavuje. U prodejního stánku se za celý den nezastaví, ryby zabíjejí, čistí od šupin, kuchají i porcují, podle přání zákazníka. Někteří lidé si berou domů také hlavy a vnitřnosti na rybí polévku, někdo jen maso na podkůvky či filety.

Děti rybí večeře až tak nezajímá, zato podívaná na kapříky plavající v kádích je pro mrňata vždy zážitkem.