Do největšího středočeského města dorazilo třináct tisíc litrů dezinfekce, kterou Středočeský kraj zajistil pro autobusové dopravce. Zásilka Anti-Covid putovala ze skladu společnosti Čepro do areálu ČSAD MHD Kladno, odkud je ve spolupráci se svazem dopravců Středočeského kraje distribuována dezinfekce jednotlivým dopravcům zajišťujícím dopravní obslužnost. Další dodávky budou následovat podle požadavků, které kraji předloží dopravci.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Jak potvrdil ředitel kladenské ČSAD MHD Ludomír Landa, načerpat dezinfekci si přijede celkem dvaadvacet dopravců ze středních Čech. „Na přečerpávání přípravku jsme vyčlenili dva pracovníky, kteří denně odbaví kolem osmi zájemců. Kromě toho vydávají příchozím roušky a respirátory, které jsme také obdrželi a přerozdělujeme je,“ uvedl ředitel firmy.

Roušky mají podle Landy všichni zaměstnanci dopravní kladenské společnosti a respirátory aktuálně polovina z nich. Mezi čtyřmi sty padesáti pracovníky je přitom tři sta řidičů.

„V Kladně vlastníme dohromady sto osmdesát autobusů, v terénu jich je momentálně sto třicet. Městské autobusy nyní jezdí ve víkendovém režimu a další regionální spoje v prázdninovém tempu,“ připomněl ředitel.

Ilustrační foto.
Strážníci hledali pohřešovanou ženu a pomohli muži v bytě

Kromě dezinfekce vozů byl v autobusové dopravě v rámci opatření proti možnému šíření nákazy omezen kontakt cestujících s řidičem uzavřením předních dveří.

Čištění interiérů autobusů

Pro čištění interiérů autobusů je nyní dopravci nejen v Kladně využíván ozonér – generátor ozonu. Pracuje na principu, kdy je vzduch z místnosti ventilátorem nasáván do přístroje. Tam je v koronovém výboji část vzdušného kyslíku přeměněna na ozon. Zdrojem vysokého napětí pro zapálení výboje je vysokonapěťový transformátor. Molekula ozonu je nestabilní, vyrobený ozon se samovolně rozkládá na kyslík. V přístroji je část vzdušného kyslíku přeměněna na ozon a vzduch obsahující aktivní kyslík je hnán ventilátorem do autobusu.

Dezinfekce zastávky v Kladně.
Kladno dezinfikuje autobusové zastávky a dětská hřiště

„Ozonéry jsme pro vyčištění interiérů autobusů zakoupili dva, pořizovací cena jednoho byla okolo dvaceti tisíc korun,“ sdělil Landa.

Při čištění autobusů jsou dezinfikována nástupní madla, madla odpadkových košů nebo ovládací prvky všech dveří. Sedačky se tepují dezinfekčním prostředkem. Dezinfekční roztok se používá i při mytí podlah. Dezinfikuje se i zázemí pro řidiče v sídle firmy.

Pivovary zažívají těžké časy, propady tržeb jsou nebývalé.
Pivovary zažívají těžké časy, propady tržeb jsou nebývalé

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník