Na nové pracoviště se přijeli podívat také zástupci Středočeského kraje včetně Roberta Bezděka, radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví.

V rámci této investiční akce byla provedena kompletní stavební rekonstrukce objektu a nezapomnělo se ani na nové technologické zázemí. „Oddělení patologie je vybaveno novou zdravotnickou technologií v čele s moderním digitálním systémem pro anatomické vyšetřovaní a stavební obměnou prošly také laboratoře a pitevní trakt. Pro snadný přístup všech pozůstalých osob byla vybudována nájezdová vstupní rampa a přibylo i zázemí pro pozůstalé,“ popsal novinky Robert Bezděk.

„Patologie je jako lékařská věda jeden z hlavních oborů lékařského vzdělání. Už dávno neplatí představa, že na patologii míří především zesnulí. Naopak. Velká část živých pacientů patologií projde, aniž o tom vědí. Všechny odebrané vzorky, které potřebují rozbor ke stanovení diagnózy či průběhu nemoci, putují na naše oddělení. Patolog tedy potřebuje mít znalosti z mnoha lékařských oborů jako jsou například chirurgie, urologie, interna, onkologie, gynekologie, ORL, dermatovenerologie, neurologie a další. Pro všechny patology je proto nezbytné si své vzdělání a vědomosti neustále rozšiřovat,“ přiblížila důležitost tohoto oboru primářka oddělení Petra Beroušková.

CoroVent získal 2. místo v prestižní soutěži.
Kladenský vynález v boji s koronavirem obsadil druhé místo v prestižní soutěži

V laboratořích patologie mají k dispozici špičková zařízení. Nejmodernějšími postupy tu lékaři a laboranti umí odebranou tkáň diagnostikovat s obrovskou přesností, navíc rychle a zodpovědně. Při příjmu biologického materiálu i v průběhu jeho dalšího zpracování jsou zde striktně kontrolovány identifikační údaje, aby nemohlo dojít k záměně vzorků.

„Díky modernizaci celého oddělení bude možné pracovníkům výrazně ulehčit administrativní práci v provozu. Mohou se tak více věnovat odborným bioptickým, cytologickým a nekroptickým vyšetřením, která jsou v dnešní medicíně již prakticky nepostradatelná,“ doplnila manažerka kvality a laborantka Aneta Sekaninová.

„Rád bych poděkoval všem zaměstnancům oddělení patologické anatomie za velké pracovní nasazení v provizorních prostorech po celou dobu rekonstrukce. Zároveň jim velmi děkuji za přesuny oddělení ze staré budovy patologie do provizorních prostor a zpět, které neomezily provoz nemocnice,“ řekl Jaromír Bureš.

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Vrchního soudu v Praze.
Zatím jediná jistota: pět milionů Rath nezaplatil