Stejně jako v jiných letech to porota neměla snadné, jelikož konkurence je velká a kresby, malby, grafika, fotografie i literární útvary byly i tentokrát opravdu zdařilé a jen stěží se vybírá to nejlepší, co děti a mládež do soutěže pošlou.

Kurátorem soutěže byl kladenský malíř, grafik a ilustrátor Přemysl Povondra vedoucí Výtvarného kroužku Zdeňka a Petr Starý, ředitel Naučného střediska Ekologické výchovy (NSEV) Kladno.

Jelikož se jedná o soutěž s ekologickou tematikou, měli účastníci za úkol vytvořit svá díla na téma ochrana životního prostředí, klady a zápory činností lidí v přírodě. Záchrana a pomoc zraněným živočichům, kteří žijí ve volné přírodě atd.

Na pódiu dětem i mládeži předávali hodnotné ceny primátor města Kladna Dan Jiránek (ODS), radní Jiří Chvojka (ANO), spolumajitel kina Hutník Vojtěch Volf a další významní hosté. Slavnostní vyhlášení moderoval Zdeněk Kuchyňka, ředitel Sládečkova vlastivědného muzea Kladno.

Partnery soutěže jsou Středočeský kraj, město Kladno, komise životního prostředí, NSEV, AVES, Kladenský deník, cestovní agentura Sunrise, Výtvarný kroužek Zdeňka – Klub Unesco, Střední zdravotnická a Vyšší zdravotnická škola Kladno, Kino Hutník, Kamelot a zakladatel soutěže Jaroslav Fiala.

Letos je otisk razítka ve tvaru lidských dlaní svírajících srdce - uvnitř srdce najdete datum 14. února 2019, nad srdcem pak název obce – Milostín. Autorem návrhu je Eva Hašková.
V Milostíně orazítkují valentýnku speciálním razítkem
Pracovníci společnosti AVE odklízejí v těchto dnech sníh v Kladně ve dne i v noci.
Sníh dává Kladeňákům zabrat, město řeší nápravu při jeho odklízení