Jako první ohlásil výpověď umělecký šéf souboru Jaroslav Slánský, následovaly dramaturgyně Kristýna Čepková a Anna Smrčková. Herec, do června jednatel divadla Jan Krafka, odvolaný počátkem prázdnin, nepodepsal hereckou smlouvu na tuto sezonu. Původní program se tak kvůli tomu rozpadá. Pokud vedení města nesplní požadavky herců, které předali na radnici ve svém prohlášení, vstoupí do stávky. 

Místo na jevišti se herci, zaměstnanci divadla a veřejnost setkali ve středu odpoledne v Zeleném dvoře restaurace Zanzibar. Při happeningu fandily desítky lidí divadelníkům přímo na místě. Další tisíce jich podepsaly nesouhlasnou petici.

Ve svých poselstvích divadelníky podpořili prostřednictvím projekce populární herci a režiséři z ostatních divadel. Opakovaně prohlašovali, že zásah do chodu skvěle fungujícího kladenského souboru je nepochopitelný a volali pro rychlé nápravě. 

Jan Krafka v jedné z divadelních rolí
Divadlo mění program. Jan Krafka už tam nechce hrát

Toho se herci budou domáhat i na pondělním zasedání zastupitelstva v kladenském Kokosu. „Stojíme na straně lidí z divadla a jednoznačně je budeme hájit. Odvolání Jana Krafky byl hloupý krok bez jakékoli argumentace. Je to jen důkaz toho, že kladenská radnice boří, maří a nic nedělá,“ vyjádřil se opoziční Milan Volf (Volba pro Kladno).

Důvody pro odvolání Jana Krafky jsou však podle primátora Dana Jiránka (ODS) nezpochybnitelné. „Jednatel divadla musí umět hospodařit. Jsou to peníze nás všech na Kladně a při jejich správě pan Krafka selhal. Těším se na pondělní zastupitelstvo, kde snad bude konečně příležitost si to se zaměstnanci divadla vyříkat,“ uvedl primátor a dodal: „Na divadle městu záleží. A také na jeho divácích, které si teď, bohužel, někteří zaměstnanci berou jako své rukojmí."

Druhá kladenská scéna, Divadlo Lampion, má zatím repertoár bez omezení. Přesto i jeho zaměstnaci nesouhlasí s nastalou situací, která vyvovala krizi v souborech.

"Společně s kolegy jsme se rozhodli, že Divadlo Lampion nebude vstupovat do stávky, protože nechceme, aby si politici brali jako rukojmí dětského diváka. Aby děti byly na celé situaci bity. Naší povinností je vychovávat budoucí generace. Jsme předstupeň toho, než se z malého diváka stane velký. Nemůžeme tedy zavírat oči před naprostou devastací činoherního souboru v době, kdy se o obou kladenských scénách začínalo opět mluvit v superlativech," řekla na středečním happeningu Lucie Radimerská umělecká šéfka Divadla Lampion.

Z vernisáže prodejní výstavy obrazů výtvarnice Daniely Hahnové v Galerii Ikaros ve Slaném.
Výtvarnice oslavila jubileum výstavou v Ikarosu