Nejen kladenští občanští demokraté, ale také lidé na sociálních sítí se v posledních dnech pozastavují nad rozhodnutími kladenské radnice. Ta totiž zrušila veřejné zakázky týkající se programu a technického zázemí akce s názvem Kladenské Vánoce. Podle budoucího primátora Dana Jiránka si tak současné vedení radnice bere za rukojmí obyvatele Kladna.

„Jejich jednání naprosto nechápu, je pro mne zvláštní. Snaží se nám házet klacky pod nohy. Defakto se tím snaží zrušit vánoční akci. Nemůžeme v tuto chvíli nic dělat,“ řekl Kladenskému deníku Dan Jiránek s tím, že oficiálního času na zajištění už tradiční vánoční akce nebude mít nové vedení kladenské radnice příliš.

„Když tak vidím, jak se situace po volbách na Kladně vyvíjí a vzhledem k zákonným časovým lhůtám, je možné, že se ustavující zasedání zastupitelů bude konat klidně na začátku prosince,“ sdělil Dan Jiránek.

Ilustrační foto
Stavebního materiálu je nedostatek, výrobci a prodejci krčí často rameny

Kritikou dosluhujícího vedení radnice nešetří ani někteří obyvatelé Kladna. Už tak vyhrocená situace se podle nich ještě více vyostří. „Není to správné. Na akci jsme pravidelně chodili. Já to spíše vnímám jako podpásovku od radnice. Tohle se nedělá. Ať si mezi sebou vedou jakékoliv války, ale obyčejní lidé by se do toho plést neměli,“ řekl Deníku Adam Červený a dodal: „Jako kluci na písku, co se nepohodli na hračce a teď si budou dělat chvilku naschvály.“

Jenže.

Současné vedení města v čele s primátorem Milanem Volfem kritiku odmítá. Podle něj se jedná o logický a praktický krok. „Rozhodně se neruší Kladenské Vánoce,“ reagoval na dotaz Kladenského deníku primátor Milan Volf s tím, že rozhodně se nejedná o žádnou odplatu za to, že končí v křesle primátora, ačkoliv jeho Volba pro Kladno vyhrála celkem jasně v uplynulých komunálních volbách.

Podle Milana Volfa se vánoční akce jako taková uskuteční, jen bez doprovodného programu – tedy nebude se na náměstí konat každý den koncert, stejně tak nebudou vánoční trhy a další atrakce, na které si Kladenští v posledních letech zvykali.

„Bude ozdobený vánoční strom, koncerty v kostele. Vánoce v Kladně nerušíme. Jen jsme považovali za správné a praktické ukončit veškeré procesy k zajištění doprovodného programu, jelikož radní nechtěli zadávat veřejné řízení s tím, že u následného podpisu smluv by již nebyli, vše by muselo dodělat nové vedení radnice. Nebylo by to od nás seriózní. Současná opozice nás za akci celé čtyři roky kritizovala, nazývala to megalomanským projektem s tím, že město zbytečně utrácí. Chtěli jsme se i vyhnout tomu, že něco předpřipravíme a nové vedení města to odmítne, zkritizuje, to je celé,“ řekl Milan Volf Kladenskému deníku a jedním dechem dodal: „Uvidíme, co bude dále. Pokud nám ODS dá písemně, že takový doprovodný program chce, pak nevidím problém v jeho realizaci.“

Parkovací dům ve Slaném
Spor o peníze za parkovací dům je znovu na začátku

Ze zápisu schůze rady města Kladna, která se konala 10. října, vyplývá, že kladenská radnice zrušila výběrové řízení na technické zázemí a i samotnou organizaci koncertů, nasmlouvání umělců, nutnou elektroinstalaci, nebo i provoz kluziště či trhů.

Například v roce 2017 mohli Kladenští na náměstí Starosty Pavla uvidět velkolepou světelnou show, následně Pohádkový vánoční strom splněných přání rozsvítila spolu s primátorem města Lucie Bílá, která ještě před slavnostním aktem odzpívala charitativní koncert v kostele Nanebevzetí Panny Marie. V rámci Kladenských Vánoc pak vystoupila zpěvačka Ilona Czáková, Petr Kolář či Jaroslav Uhlíř.

Ilustrační foto
U lékaře Středočeši platí víc než v Praze