Mezi odvážlivci, kteří na Štěpána naskákali do studené Vltavy nechyběli ani Kladeňáci Roman Anděl, Michal Kučera, Jan Bendl a Filip Jícha. Ačkoliv bylo na prosinec velmi teplé počasí, voda měla zhruba stejnou teplotu jako minulý rok.

„Oproti loňskému roku bylo počasí fantastické. Svítilo sluníčko a teplota se blížila až k patnácti stupňům. Mnohým by se mohlo zdát, že otužování v tomhle počasí nemá cenu, nicméně voda byla stejně studená jako loni. Měla 6,9 stupně Celsia," vyjádřil se jeden z kladenských otužilců Filip Jícha.

„Jan Bendl letos poprvé plaval závod na 750 metrů a umístil se mezi několikanásobnými přemožiteli kanálu La Manche uprostřed startovního pole. Další účastníci zvolili kratší tratě a tak si Druhý svátek vánoční ve studené Vltavě spíše jen užili, než by opravdu závodili," doplnil Filip Jícha.

Nejstarším plavcem letošního ročníku byla pětaosmdesátiletá Božena Černá a nejmladšími účastníky čtrnáctiletá Barbora Vobořilová z pořádajícího 1. plaveckého klubu otužilců Praha a stejně starý Vojislav Štěrba z Pardubic. Na nejkratší trati na sto metrů se otužileckých závodů zúčastnil i otužilec původem z africké Angoly André Gabriel De Brito.

Memoriál Alfreda Nikodéma, který je nejstarším otužileckým závodem v České republice, je pojmenován po pražském zlatníkovi, který zpopularizoval sportovní otužování v tehdejším Československu; letos v březnu uplynulo 150 let od jeho narození. Největší zimu zažili otužilci v roce 1946, kdy se mělo plavat u Železničního mostu. Byl ale pětadvacetistupňový mráz a pořadatelům nepomohly ani sekyry, jimiž prosekávali led. Voda okamžitě zamrzala a plavat se nedalo.

MEZI OTUŽILCI nechyběli Jan Bendl (na snímku zcela vpravo) a Filip Jícha  (druhý zprava).