„Co se týká vlastní údržby, stávající smlouva končí a je potřeba v údržbě plynule pokračovat. Žádné revoluční změny neplánujeme. Tento významný zelený koridor protínající střed města je zajímavý například starými ovocnými stromy, počtem ptáků, drobnými vodotečemi a otevřenými biotopy na osluněných svazích. Nyní na něj bude navazovat i městský park Zoologická, na jehož první etapě se pracuje,“ sdělila mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková.

Druhá etapa podle ní počítá s propojením Sítenského údolí až ke Kročehlavskému rybníku. „To vše nám ukáže právě až výsledek výběrového řízení. Do té doby nelze nic zveřejnit,“ dodala Růžková.

Vítězná firma, která se prací ujme, bude mít na starosti nejen zeleň, ale i cesty a další prvky v údolí, o které se bude starat po dobu čtyř let. Vše je otázkou několika milionů korun, přičemž konečnou cenu určí výsledek tendru. Práce v Sítenském údolí, které začaly letos zjara, budou z velké části hotové už brzy.

Lokalita tak výrazně změní svoji tvář. V místě budou vytvořeny nové cesty, objeví se zde nové lavičky, omladí zeleň, přibudou desítky stromů a stovky okrasných keřů různých druhů. Akce bude stát městskou pokladnu více než sedm milionů korun.

Povodně z roku 2002 v Hýskově.
Slaný vybuduje nový varovný systém a povodňový plán
Sítenský most je častým místem sebevrahů.
Dočká se Sítenský most zabezpečení?

Jak informoval Kladenský deník už v počátkem roku, další část Sítenského údolí v Kladně by měla letos dostat novou podobu. Tentokrát se jedná o místo v sousedství čerstvě opravené ulice Dr. Foustky. Před půl stoletím, v šedesátých a na počátku sedmdesátých let, zde byla kladenská zoologická zahrada. Zvířata se sem opět vrátí. Nikoli však živá, nýbrž keramická vytvoří se tím již výše zmíněná zóna městský park Zoologická.

Projekt je dílem architekta Jana Červeného. „Zvířata budou vyrobena z keramiky, která je odolná výkyvům počasí i mechanickému poškození. Jedná se o vhodný materiál pro tento účel,“ řekl už před časem Kladenskému deníku architekt Jan Červený. Bude se jednat o keramická zvířata, která bývala v klecích v někdejší kladenské zoologické zahradě.

Na park Zoologická by v dalších letech měla navázat úprava zbývající části Sítenského údolí směrem k někdejšímu pivovaru. Tím by mělo být údolí kompletně zrevitalizováno.

Z historie kladenské zoo
Původní zookoutek byl založen díky zájmu učňů a ochotě vychovatelů z Gottwaldova domova mládeže (dnes Domova mládeže). Jedním z nich byl vychovatel Jaroslav Horák ze Hřebče. Do internátu přišli v roce 1961 učňové východoslovenských železáren, kteří měli silný vztah ke zvířatům. Vychovatelé jim umožnili chovat drobná zvířata andulky, bílé myši přímo v internátě, v koutku živé přírody, posléze lišky i kuny. A tak to všechno začalo. Zoo navázala kontakt se Státními cirkusy a varieté a odtud získala zvířata. Tak se v areálu ocitl lev, medvědi hnědí i medvědi malajští. Další zvířata (mývalové, dikobrazi, šakal, psi dingo, vlk, opice, mufloni a někteří kopytníci) byla získána z jiných zahrad, například z Prahy, Děčína, Chomutova či Karlových Varů.