Město Kladno v dalších měsících kompletně opraví a moderními technologiemi vybaví přes čtyřicet nejfrekventovanějších zastávek ve městě. V projektu za zhruba 31 milionů korun se počítá nejen s digitálními informačními tabulemi, ale zastávky budou také vybavené takzvanými majáčky pro komunikaci s chytrými telefony. Deníku to řekla Lenka Růžková, mluvčí kladenského magistrátu.

Na zrekonstruovaných zastávkách by měly přibýt nová digitální označení, hlásiče pro nevidomé, ale také by měly být zastávky vybavené otřesovými čidly.

„Právě ty výrazně usnadní cestování osobám s omezenou schopností pohybu a orientace," podotkla Lenka Růžková. Cestování městskou hromadnou dopravou také usnadní takzvané bluetooth majáčky. Ty budou umět komunikovat s chytrými telefony. Jejich uživatelé tak pohodlně ze svého přístroje získají informace o autobusovém spoji a podobně.

Jaroslav Sirový z Technických služeb ve Slaném se i letos postaral o vyčištění slánské Kašny čtyř prezidentů na Masarykově náměstí
Kašna čtyř prezidentů byla zprovozněna pro novou sezonu

„Zapojení moderních technologií jednoznačně vítám. Všude ve světě už se to bere pomalu za samozřejmost. Mobil už není zkrátka jen na volání, ale dokáže zařídit spoustu věcí. V Praze už si nekupuji jízdenku do tramvaje jinak než přes mobil," řekl Kladenskému deníku Tomáš Gebhart.

„Na zastávkách Nám. Svobody, Gymnasium a Nádraží, které slouží jako přirozené přestupní uzly, usnadní orientaci šest velkých elektronických informačních panelů s displejem s informacemi o příjezdech a odjezdech autobusových linek v dané zastávce," přiblížila další novinku mluvčí magistrátu. V projektu se rovněž počítá i mimo jiné s vybavením patnácti vozidel systémem pro sledování polohy a přenosem dat do informační sítě.

Město Kladno na rekonstrukci 41 autobusových zastávek veřejné hromadné dopravy získalo dotaci 28 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu. O jejím přijetí budou rozhodovat kladenští zastupitelé na pondělním zasedání.

Výsledkem zlonické pondělní dramatické koledy je pět zraněných, z toho jsou dva muži pobodaní a tři pomlácení.
Velikonoce ve Zlonicích skončily krvavou bitkou

Zhruba před měsícem Kladenský deník informoval o stavu autobusových zastávek v Kladně. Cestující si totiž stěžovali na jejich stav, hlavně pak na zastávku v ulici Dukelských hrdinů.

„Zastávka pod autobusovým nádražím je ve velmi špatném stavu," nechala se před časem slyšet Eva Drahorádová. Servítky si naštvaní cestující neberou ani v případě zbourané čekárny u kladenské nemocnice. Torzo čekárny, ve kterém sídlili bezdomovci a hlodavci, bylo totiž srovnáno se zemí a na novou čekárnu si musí cestující počkat. Město se tehdy ohradilo, že na obnovu a rekonstrukce zastávek vyčlenilo v rozpočtu jeden milion korun, navíc město připravuje výstavbu nové čekárny místo té zbourané.

Ilustrační foto.
Autobusové zastávky v Kladně: jejich stav se zlepšuje