„Od června letošního roku mohou obyvatelé Kladna spatřit v ulicích i čtyřnohého ochránce zákona," uvedla mluvčí kladenských strážníků Markéta Fröhlichová.

Je jím dvou a půl roční německý ovčák Max, který slouží po boku zkušeného strážníka Rostislava Kopeckého, který je zároveň rozdělovským okrskářem.

„Práce psovoda mě vždycky lákala a po letech se mi podařilo získat a vycvičit šikovného psa, ze kterého mají lidé respekt a tím pádem je i práce okrskáře daleko zajímavější," řekl strážník Rostislav Kopecký.

Než je však pes zařazen k městské policii, musí složit zkoušky před zkušebním komisařem Policejního prezídia, teprve poté získá oprávnění pro službu.

„Mimo výkonu klasické funkce okrskáře bude městská policie využívat psovoda zejména na akce s větším výskytem lidí a také při mimořádných nočních kontrolách," sdělila Kladenskému deníku Markéta Fröhlichová.

Služební psy mohou lidé například spatřit při kontrole lesních lokalit, zahrádkářských kolonií, objektů města, hokejových utkání, fotbalových utkání, kulturních akcí, rizikových míst a podobně.

Psovodi Městské policie Kladno již několikrát pomocí služebního psa donutili pachatele k ústupu. Také se účastní závodů pro služební psy, kde uplatňují své zkušenosti a několikrát již přivezli cenné trofeje. Prokázali tak svou profesionalitu v oblasti služební kynologie.