Podobné projekty fungují i jinde. Před nedávnem se k podobnému kroku rozhodli třeba ve Slaném. Prostřednictvím elektronické aukce umožní vedení města svým obyvatelům získat levnější elektřinu i plyn. Zájemci se už nyní mohou hlásit.

Kladenští radní plánují založit obecně prospěšnou společnost, jež by společný nákup energií mohla organizovat. Primátor Kladna Dan Jiránek je přesvědčen, že systém by znamenal zásadní pomoc i pro obyvatele v rodinných a družstevních objektech a přinesl podporu podnikání.

„Společný nákup prostřednictvím centrálního zadavatele sníží náklady zejména pro starší občany, kteří se bojí změnit svého současného dodavatele energií a jsou navíc ohrožováni podvodnými nabídkami. Mohlo by to být také zásadní pro udržení pracovních míst v malých podnicích nebo u živnostníků," prohlásil primátor.

O vzniku centrálního zadavatele by mohli zastupitelé rozhodnout ještě před prázdninami. Primátor očekává, že v případě souhlasu by se první zájemci mohli hlásit na podzim.

Výhodnost systému je však individuální a závisí třeba na množství odebraných energií nebo již uzavřených smlouvách.

Kladno má s centrálním nákupem energií zkušenosti už z předchozího období. Loni nakoupilo energie pro provoz svých objektů a organizací na komoditní burze, čímž ušetřilo oproti roku 2011 celkem 2,5 milionu korun.