„Je potřeba navrhnout podstatné zlepšení současné podoby cyklostezek a zformulovat celkovou představu o cílovém stavu podmínek pro cyklistickou dopravu ve městě," uvedl k tomu kladenský primátor Milan Volf.

Cyklisté podle jeho slov dnes mohou bez problémů jezdit po okruhu kolem Kladna, avšak poněkud pokulhává napojení na dálkové trasy a zejména do vnitřního města. Okrajové části nejsou cyklisticky dobře napojeny na uzlové body (nádraží, školy, obchody a podobně), na křižovatkách či stávajících trasách často chybějí opatření zlepšující bezpečnost a komfort jízdy na kole.

Minulý týden se v restauraci Pod Vobrazem v Kladně uskutečnila veřejná diskuse s autorem cyklogenerelu Tomášem Cachem, zkušeným dopravním urbanistou, jenž se problematikou cyklistické dopravy a veřejného prostoru zabývá už řadu let. „Velkou výhodou Kladna je, že zde nejsou výrazné výškové rozdíly terénu, snad s výjimkou části k průmyslovým zónám a brownfieldu. Je však potřeba vědět, odkud, kam a proč se lidé v Kladně na kole nejčastěji pohybují a systém cyklotras řešit komplexněji," konstatoval Tomáš Cach.

„Bolest Kladna v tomto směru je, že tu nejsou pro cyklisty vyřešeny křižovatky, zejména ty velké," uvedl. „Například v ulicích Čs. armády nebo Vítězná je velký potenciál, aby se zde cyklisté mohli pohybovat komfortně a bezpečně," popsal část svých zkušeností z projíždění města.

Podstatou odborně zpracovaného dokumentu je podmínka, aby byly cyklostezky bezpečné pro všechny uživatele bez rozdílu věku a kondice. Nové opravy silnic, chodníků a křižovatek budou architekti navrhovat mimo jiné i s ohledem na zlepšení podmínek pro cyklisty.

„Cyklogenerel, který po dokončení schválí rada a zastupitelé, se stane dokumentem, podle kterého budeme postupovat při rekonstrukci komunikací. Na cyklisty budeme myslet už při chystané opravě Štefánikovy ulice v Rozdělově, podařilo se nám v tomto směru vyjednat s krajem změnu zastaralých projektů na opravu jeho komunikací v ulicích Gen. Klapálka, Dukelských hrdinů a Milady Horákové, jež by měly být celkově rekonstruovány v příštím roce," informoval architekt Ondřej Rys, uvolněný předseda Komise rady města pro jeho rozvoj.

Síť cyklotras bude lépe značena a doplněna o místa bezpečného uschování a zajištění kol. Kladeňáci mohou už nyní navrhovat zlepšení míst, která je co by cyklisty nejvíce trápí, a to na internetové adrese kladno.cyklistesobe.cz.