To všechno platí i pro slavnosti, které se v sobotu 22. června uskuteční v Hornickém skanzenu Mayrau u Vinařic nedaleko Kladna. Ojedinělé však je, že ve středu krajský úřad právě v souvislosti s touto akcí zveřejnil osobní pozvánku hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). „Pivní slavnosti se zařadily mezi nejznámější každoroční akce, které jsou pořádány s finanční podporou Středočeského kraje; letos prostřednictvím Středočeské centrály cestovního ruchu,“ připomněla.

Ke krajským pivním slavnostem, jejichž tradice byla založena již za působení hejtmana Davida Ratha (a ten se osobně nechal vyfotit na leták zvoucí k návštěvě prvního ročníku), hejtmanka uvedla, že se rok co rok těší mimořádnému zájmu návštěvníků. „Věřím, že tomu tak bude i při letošním osmém ročníku,“ prohlásila Jermanová. Tentokrát však stálí návštěvníci budou muset zajet jinam, než byli zvyklí v minulých letech: akce se stěhuje z letiště u Velké Dobré na jiné místo na Kladensku: právě do skanzenu Mayrau.

„Máme velkou radost, že se letošní ročník pořádá právě v dole Mayrau,“ uvedla organizátorka Andrea Čiperová. „Věřím, že spojení přátelské a uvolněné nálady, která na slavnostech vždy panuje, s industriálním prostředím skanzenu ve Vinařicích u Kladna bude zajímavé – a zážitek z akce ještě umocní,“ očekává.

Slibuje současně, že se návštěvníci mohou těšit jak na chmelené zlato z produkce pivovarských gigantů, tak i na méně známé značky. Nicméně – nejen tekutým chlebem živ jest člověk. Nemá tudíž chybět ani rozmanitá nabídka pokrmů a potravin. O hudební občerstvení se ze dvou pódií postarají například zpěvák Pavel Callta, skupiny zakázanÝ ovoce, Totální nasazení, Noisetrap, Karol Komenda Group, Lewe a další.

Ze stavby jednoho z největších skladů Lidlu v Evropě. U Kladna.
U Kladna staví jeden z největších skladů Lidlu v Evropě
Umělecká představa systému HD 99458, který sestává z modrobílé hlavní složky a malého červeného trpaslíka.
Astronomové odhalili hvězdu, jejíž chování popírá pozemské poučky