V místech, kde měli kdysi nájemníci za domem zahrádky, se nově bude vyvyšovat dům soukromého majitele. Obyvatelé lokality jsou přesvědčeni, že novostavba jim zacloní veškerý výhled a do jejich bytů prakticky nikdy nepůjde slunce.

Zastiňovací studie, která je součástí projektu, jejich obavy ale nepotvrdila 
a úřad dal nyní stavbě zelenou.

Pro místní je to ovšem s podivem, že se jako účastníci řízení proti výstavbě bytového domu ohradili už před čtyřmi lety, když je úřad vyzval 
k tomu, aby se vyjádřili k zamýšlené výstavbě.

Od té doby s nimi ale více nikdo nekomunikoval. O to více se obyvatelé lokality začali divit, když zhruba před měsícem najel na sousední volnou parcelu bagr a dělníci začali provádět první zemní práce.

Okamžitě jsme volali na stavební úřad, co se děje a kdo dal povolení ke stavbě, když my jsme byli už před několika roky proti. Na úřadě nám bylo řečeno, že účastníků řízení bylo více než třicet a podle zákona zaniká povinnost, aby každého obesílali," říká Jiří Šilha z bytového domu.

„Vše bylo prý vyvěšeno na úřední desce a mohli jsme si to kdykoli přečíst. Vzhledem k tomu, že nesouhlas se stavbou jsme s ostatními sousedy vyjádřili v roce 2010 a od té doby se nic nedělo, přičemž moje emaily, které jsem odesílal datovou schránkou na úřad patrně také nikdy nedošly, přijde mi absurdní, že se o zahájení stavby rozhodlo bez nás.

Abychom si denně chodili číst na úřad veřejnou vývěsku po dobu čtyř let, to přece není možné," dodává rozhořčeně Jiří Šilha.

Pomoc hledají i v médiích

Lidé ze Siedlungu proto oslovili i Kladenský deník, zda je možné ještě celou záležitost zvrátit. Jiří Šilha a Jarmila Bakalárová se, coby zástupci tábora odpůrců stavby, sešli tento týden s tajemníkem magistrátu Zdeňkem Slepičkou a dalšími úředníky. „Bylo nás na té schůzce celkem devět lidí. Tajemník přislíbil, že se pokusí zjistit, co by se ještě případně dalo v této záležitosti pro nás obyvatele udělat," říká Jiří Šilha.

Lidé se cítí být podvedeni

Podle výše zmíněného hlavního iniciátora odporu, kterého od počátku jmenovitě podporují i další sousedé, jsou všichni dotčeni, že o výstavbě nedal lidem nikdo vědět, přestože stavební úřad v dokumentaci uvádí, že všichni účastníci řízení byli řádně vyrozuměni.

Jak potvrzuje i další iniciátorka protestu, Jarmila Bakalárová, jsou lidé přesvědčeni, že vše bylo od počátku účelové. „Nestačili jsme se divit, že se k výstavbě vyjadřují, kromě jiného, například i společnosti UPC nebo Povodí Vltavy.

Podle našeho názoru mohli rovnou oslovit i pražské Metro. Cítíme to jako velký podvod na nás. Vše je ale uděláno tak, že zákon nebyl porušen," konstatuje důchodce Jiří Šilha. „Osobně si počkám na to, až jednou odkryjí zeminu, aby mi ukázali, kde to UPC vede," dodává rozčileně.

S názorem Jiřího Šilha souhlasí i Marie Černá, Pavel Náprstek, Jarmila Bakalárová či Kateřina Bayerová. Od počátku proti stavbě brojí i další muž ze sousedství Tomáš Ullrych, který se pokouší získat nezávislý právní posudek k celé věci.

Zákon ovšem hovoří jasně

„Přesto, jak tvrdí mluvčí kladenského magistrátu Vilém Frček, odbor výstavby ve všech řízeních postupoval v souladu s platnou legislativou, včetně způsobu a formy oslovení všech účastníků řízení.

„Stavební úřad, jako vykonavatel přenesené státní správy, musí striktně dodržovat zákony a od tohoto postupu se za žádných okolností nemůže nijak odchýlit," prohlásil mluvčí.

Lidé si beztak myslí svoje. „Trváme na tom, že nás chytře podvedli. V úředním dopise se píše, že byli všichni účastníci stavebního řízení řádně vyrozuměni. To není pravda. Nikdo se s námi nebavil," konstatuje Jiří Šilha. Odpůrci jsou zajedno, že očekávali alespoň jediný úřední dopis po čtyřech letech mlčení.

„Je to velmi nepříjemné zjištění. Nelíbí se mi to. Myslím si, že to nebylo vyřízeno standardním způsobem," je přesvědčena i dětská lékařka Marie Květová, jejíž ordinace sídlí v domě v Herbenově ulici.

„K ničemu jsme se nevyjádřili, nevěděli o stavbě a zjistili to, až když se kopaly základy. Majitel pozemku dokonce tvrdí, že vyvěsil úřední rozhodnutí na plechovou boudu na svém staveništi, že si papír mohli lidé přečíst. Je to přece nesmysl, vstupovat na cizí pozemek a něco si tam číst.

Navíc jsme přesvědčeni, že na boudě nic neviselo. Až zde postaví dům o patro vyšší, špatné světelné podmínky se ještě zhorší. Myslím si, že stavba je do tohoto místa příliš vysoká. Divím se, že ji povolili," uzavírá dětská lékařka.

Podle úřadů nikdo nepochybil

Přestože podle úředníků nikdo chybu neudělal, lidé z lokality nevzdávají boj za to, aby se stavba snížila alespoň o jedno patro. Jsou přesvědčeni o tom, že kam nechodí slunce, chodí lékař a jejich životy jim za to stojí.

Přestože se Kladenskému deníku nepodařilo majitele stavby kontaktovat, oslovený spolupracovník vlastníka pozemku Jiří Laštůvka potvrdil, že stavba byla zahájena v souladu se zákonem a účastníci řízení měli čas se vyjádřit," uzavřel muž, jenž ale nepopřel, že ani jemu by se obdobná stavba převyšující jeho vlastní dům třeba zamlouvat nemusela.