Zdeněk, muž tak kolem sedmdesátky, by si nejradši jednu zapálil, ale nemůže. „Můžu jít ven, ale sleduji zápas," reaguje na dotaz, zda mu vadí, že si k pivu nemůže dát oblíbenou cigaretu. „Je to tak napínavý, že bych si hned jednu dal," vytahuje plnou krabičku. Zákaz kouření mu vadí, ale bere to tak, jak to je.

Před hospodou přibyly stolky. Dříve venku byly dva, teď jsou tu tři. „Využili jsme celý placený prostor, lidi teď hodně chodí sedět ven," říká obsluhující muž. Nechce mluvit za majitelku, ale myslí si, že štamgasti, kteří jsou tam naučení chodit, pivo pít nepřestanou a na cigaretu si dojdou ven i v mrazech.

ZATÍM BEZ POSTIHU

Případné postávání hloučků kuřáků před hospodami zatím nikdo netrestá. Alespoň ne v Příbrami nebo Dobříši. „Strážníci Městské policie v Příbrami se zúčastnili školením v rámci novelizací zákona o přestupcích i takzvaného tabákového zákona. Žádné zvláštní opatření v podobě kontrol plánované není. Samozřejmě jsme připraveni reagovat na podněty občanů, které se touto problematikou budou týkat," uvedl zástupce velitelky Luboš Řezáč.

Ilustrační foto.
Zákaz kouření! Od dneška si v hospodě cigaretu nezapálíte

„O tom, jak budeme řešit porušování protikuřáckého zákona, jsme zatím se strážníky nejednali, a abych řekl pravdu, ani si to neumím představit. Jsem naprosto proti zákonu, který je špatně postaven," říká starosta Dobříše Stanislav Vacek.

Městská policie své strážníky proškolila, ale neplánuje zakročit natvrdo. Musí ale reagovat na udání, kterých zřejmě nebude málo.

UDAVAČI

Jak se totiž ukázalo v úterý, o udavače nebude nouze. Host z pivnice na Fialce v Příbrami se domníval, že zákon už platí a na hosty se zapálenou cigaretou zavolal policii.


Ani tady se ve středu na stolech popelníky neobjevily. A co na to majitel Karel Šebík? „Co jsem začal podnikat, pořád mě stát něčím oklešťuje. Sám sice nekouřím, ani nejsem pivař, ale rád bych to svým hostům dopřál. Mohli zakázat kouření jen tam, kde se vaří. Nemůžu ve svém podniku ani přivřít oko, abych si nevykoledoval pokutu. Je to hrozný systém," postěžoval si majitel.

Kolik procent lidí kouří?Zdroj: Redakce

CIGARETA NA ZAHRADĚ

Spousta lidí plánuje, že si po letní sezoně raději koupí pivo domů a zapálí si na balkoně, než postávat před hospodou. Zdá se, že tudíž, že starým pivnicím a hospůdkám brzy odzvoní. Málokoho nový zákon odnaučí kouřit. „Neplánuji přestat kouřit ani teď. Je to můj styl života a pokud to půjde, budu se scházet s přáteli v zahrádkách a v zimě si je pozvu domů," namítá Anna Čiperová z Příbrami.

Kamarádi a pravidelní hosté pivnice na Fialce v Příbrami Vladimír a Dan si v úterý ještě přišli popovídat nad pivem a cigaretou dovnitř. „Dokud to půjde, budeme sedět venku na terase a pak s tím seknu. Koupím si pivo domů. Stejně je to nehoráznost. Demokratický stát a hospodský si nemůže sám určit, jestli se tu smí kouřit nebo ne. Je to omezování osobní svobody. Snad jednou přijdou poslanci k rozumu a nebudou omezovat svobodné podnikatele. Kam třeba půjdou dědkové na mariáš?" zlobí se Dan.

Kovové sochy Čestmíra Sušky budou ve Slaném k vidění až do podzimu.
Umění pod širým nebem: Rezavé květy zakotvily ve Slaném

GENERAČNÍ PROBLÉM?

Tak tragicky by to ale obsluhující Karel Šebík mladší neviděl. Problém je podle jeho zkušeností u starších hostů, kteří u piva s cigaretou vysedávají roky a teď si nechtějí odvykat. „Lidi do třiceti let s tím problém nemívají v podnicích, kde se nekouří. Prostě si vychutnají pivo bez cigarety. Myslím si, že pro společnost je to krok dopředu. Ve světě to tak mnohde funguje a nikdo s tím nemá problém," říká čtyřiadvacetiletý Karel Šebík.  Je přesvědčený, že hostů neubude, spíše naopak, že nezakouřené prostředí přiláká nové tváře.

MRÁZ JE NEODRADÍ

Před restaurací U Brejchů v Novém Strašecí sedí u stolečku s popelníkem Láďa a Karel. „Nepochopím, že když se někde nejí a lidé tam zajdou jen na cigaretu a pivo, proč se musí kouřit venku. Od kouření ani od piva nás to ale neodradí. Budeme tu i v mrazu," řekl Karel.


S úplným zákazem kouření nesouhlasí ani Monika Vališová, která U Brejchů obsluhuje. „V hospodě jsou tři místnosti. Mohla bych tu mít oddělený prostor pro nekuřáky, ale nejde to. Investovali jsme do ventilátorů a odsávání. Lidé, co sem přijdou, říkají, že tu máme lepší vzduch, než tam, kde se vaří a nekouří. Včera jsem tu měla asi třicet lidí, samí kuřáci, takže to nikomu nevadilo, ale dnes by museli všichni ven. Lepší bylo, když kuřáci seděli uvnitř. Nikdo je tam neviděl a nikoho nepohoršovali. Okolo chodí děti ze školy nebo knihovny a vidí jak kouří," říká.

S udržováním pořádku ani placením a odchodem ven na cigaretu tady problém není. „Chodí sem jen samí štamgasti, takže se dobře známe a nestana se, že by odešli bez placení," vysvětlila Monika Vališová. Podle ní neobstojí ani argument, že nekuřácké prostředí je lepší pro obsluhující personál. „Kouření mně nevadí, jinak tu nedělám," dodala.

Ministr životního prostředí Richard Brabec předal v pondělí starostce Buštěhradu Daniele Javorčekové rozhodnutí o přidělení dotace na likvidaci černé skládky.
Buštěhrad získal peníze na likvidaci skládky

KUŘÁCKÝ PODSPOLEK

Podobně hovoří hospodští a štamgasti v Kladně i Slaném. „Teď v létě je to lidem vcelku jedno, mohou kouřit na předzahrádkách či zahrádkách. Řešit to příliš nebudou. V zimě budou chodit ven na chodník, budou tam mít popelníky. Počítáme s tím," řekl číšník z restaurace Česká Lípa v Kladně. Deník se zeptal na situaci například v restauraci Racek v Srbech. „Dneska je to první den, co po mně chcete. Nemám vám co říct. Nám je to úplně jedno. Lidé uvnitř nekouří. Máme předzahrádku. Takže mě nezdržujete a musím jít obsluhovat," odbyl nás číšník.

Vstřícný ke kuřákům a tím pádem i se speciálním řešením přichází nově provozovatel Psychedelického pohostinství Pod Vobrazem Jan Sáfa Safrtal z Kladna. S přáteli založili před časem spolek a nyní nově kuřácký podspolek. Jeho členové budou moci v případě potřeby kouřit v klubové místnosti ve sklepních prostorách, která je přísně privátní. Ostatní hosté restaurace budou chodit všichni kouřit ven.

infografika; zákaz kouřeníZdroj: VLM

Lidé se loučili s kouřením v restauracích.
Příprava na zákaz kouření mohla hospody vyjít na desítky tisíc

Kouření v hospodách
Pokuty za zákazy kouření se začnou udělovat až za 90 dní

Lidé se loučili s kouřením v restauracích.
Odbornice: Zákaz kouření přinese snížení počtu infarktů
Kouření v hospodách
Marek Benda: V barech se může kouřit dál, zákaz kouření v nich platit nebude
Zákaz kouření.
Plošný zákaz kouření může venkovské hospody zlikvidovat