Dětí mohou být ohroženy už v raném věku. Je proto velice důležité všímat si některých indicií, které mohou ukazovat na to, že něco není v pořádku. Může se jednat i o vrozená onemocnění, s nimiž se narodí a jež nemusí být na první pohled patrná, či o vrozenou dispozici k některým onemocněním, například vysokému krevnímu tlaku.

Mezi časté zdravotní problémy u dětí, které mohou vést až k selhání ledvin, patří vrozené vývojové vady močového ústrojí. Při jeho vývoji mohou vznikat v močových cestách překážky bránící volnému odtoku moči. Problém může být na úrovni ledvin, ale také v močovodech, močovém měchýři nebo v močové trubici. Vždy to ale znamená potenciální ohrožení pro ledviny.

Primář dialyzačního střediska Nemocnice ve Slaném Slavoj Šlais se ve své praxi setkává s lidmi, kterým selžou vlastní ledviny a jsou pak závislí na umělé.
„U nás je rozšířená představa, že selhání ledvin je onemocnění vyššího věku. To je ale jenom část pravdy. Většina onemocnění ledvin trvá desítky let, než jsou poškozené natolik, že pacient potřebuje dialýzu nebo transplantaci. Onemocnění ledvin je proto nutné hledat už v mladším věku," říká primář.

Kritický je zejména přechod z péče dětského lékaře do ambulance praktického lékaře pro dospělé. Pacienti s onemocněním ledvin jsou většinou do osmnácti let sledováni pediatrem, ale později mají pocit, že se jednalo o jakési dětské onemocnění, které není třeba dále sledovat a do dospělé nefrologické péče se nepřihlásí. „Jen málo nemocí ledvin lze vyléčit beze zbytku. Většina vyžaduje celoživotní nefrologickou péči, jež dokáže průběh onemocnění významně zpomalit a selhání ledvin oddálit," prohlásil primář.

Velkým problémem je u dětí nadměrné solení. Statistiky hovoří o tom, že děti spotřebují až čtyřikrát více soli než by potřebovaly. Denní dávka by u nich měla být půl lžičky. „Česká republika je na třetím místě v Evropě ve spotřebě soli na obyvatele. Tato bronzová medaile nám žádnou radost nedělá. Průměrné množství soli, které denně sníme, je přibližně dvojnásobné ve srovnání s doporučeným příjmem. Jiné země bijí na poplach při spotřebě soli mnohem nižší, než je u nás a začínají se snižováním solení při hodnotách, které se u nás zdají nedosažitelným cílem. Obecné povědomí o škodlivosti soli je v Česku velmi nízké. Málokdo například ví, že velkou většinu soli přijímáme v hotových jídlech. Omezit solení znamená především přemýšlet o tom, jaké potraviny kupujeme," konstatuje primář slánského dialyzačního střediska.

Předejděte selhání svých ledvin a navštivte při příležitosti Světového dne ledvin ve čtvrtek nefrologické ambulance. „Každoročně je u příležitosti Světového dne ledvin otevíráme veřejnosti a vždy zjistíme u nezanedbatelného počtu lidí nějaké rizikové faktory, nezřídka i závažnější poškození funkce ledvin," upozornil David Prokeš, ředitel společnosti FreseniusMedical Care, která v České republice provozuje síť nefrologických ambulancí a dialyzačních středisek NephroCare.

Oblastní nemocnice Kladno
(budova N). Otevřeno pro veřejnost 10. března od 10 do 14 hodin.

Nemocnice Slaný
(budova D). Otevřeno pro veřejnost 10. března od 8 do 14 hodin.