Ziskem ve výši 40,5 milionu korun se na tom významně podílela i akciová společnost kraje v Kladně, jejíž výsledky bývaly v minulých letech záporné. A s čísly značně vysokými. Tentokrát auditovaný výsledek hospodaření ukazuje kladný výsledek; do haléře vyčíslený na 40 554 640,30 Kč. V rámci krajských nemocničních akciovek je to druhé nejlepší číslo hned za nemocnicí v Kolíně, jejíž výsledek se nebývale zakulatil: 65 462 000,00 Kč. „Kladného hospodářského výsledku dosáhlo všech pět nemocnic,“ upozornil kolegy v krajském zastupitelstvu středočeský radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO); mimochodem – také Kladeňák. Ve všech případech budou z loňského zisku sníženy ztráty jednotlivých zařízení z předchozích let.

Peníze jen na investice

Jakkoli se to vzhledem k dřívějším výsledkům zdálo málem utopií, podařilo se dosáhnout cíle, kdy jsou oblastní nemocnice provozně soběstačné; schopné fungovat bez dotací na zajišťování provozu. „Výsledek oceňuji,“ pochválil z opozičních lavic Martin Kupka (ODS). A ví, o čem hovoří: středočeské zdravotnictví sám míval v kompetenci. „Je to přesně ten stav, kterého jsme chtěli dlouhodobě dosáhnout,“ řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). A jedním dechem upozornila, že se nicméně mohou vyskytnout výjimečné situace – jako byla letošní koronavirová epidemie.

Lidé z bytového družstva Svatopluk, kteří se mají podle rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) do měsíce vystěhovat z domů v Horoměřicích u Prahy, nainstalovali 29. července 2018 na příjezdové cestě závoru.
Bitva o domy po H-Systemu má čtvrt roku pauzu

Dlouhodobě je však cílem, aby se krajské nemocnice bez provozních dotací obešly. Což ale neznamená, že by vedení kraje na peníze pro ně nepamatovalo. Kývne i na stamiliony ročně – do investic. Tedy na vybavení, rekonstrukce a výstavbu nových oddělení. Loni to podle hejtmančiných slov bylo celkem 375 milionů, k čemuž se počítají i náklady na dokončení rekonstrukce Dětského centra Chocerady. Přímo v nemocnicích se například jednalo o rekonstrukci gynekologie v Kolíně, zahájení rekonstrukce patologie v Kladně, modernizace operačních sálů, interny i záchytky v Mladé Boleslavi, kde došlo i na budování parkovacího domu, stavbu rehabilitačního centra v Benešově či dokončení rekonstrukce monobloku D4 v Příbrami.

Šestá společnost v ohrožení?

Jak Kupka, tak Bezděk však poukázali i na výsledek hospodaření šesté nemocniční akciovky, jež skončila v minusu 1,7 milionu. Zde však jde o „nemocnici“ jen podle názvu. Ve skutečnosti je to servisní organizace, jež nemocnicím, ale i sociálním zařízením pomáhá s centrálními nákupy. „Oceňujeme úspory na výběrových řízeních,“ pochválil Kupka. „Pokud se ale něco nepodaří zásadně změnit, může se ocitnout v situaci, kdy sama na sebe bude muset podat návrh na konkurs,“ upozornil s odkazem na nízký základní kapitál. Tak černě to Bezděk nevidí, avšak i podle něj jsou změny nezbytné. „A ještě lépe zvládat komunikaci,“ poznamenal.

Výsledky hospodaření krajských nemocnic

- Oblastní nemocnice Kolín: 65,462 milionu korun
- Oblastní nemocnice Kladno: 40,555 milionu korun
- Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov: 1,547 milionu korun
- Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav: 5,455 milionu korun
- Oblastní nemocnice Příbram: 0,157 milionu korun
- Nemocnice Středočeského kraje: -1,704 milionu korun

- Celkem nemocniční akciovky kraje: 111,472 milionu korun

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje; auditované údaje za rok 2019