Do Dolan se voda přihnala nejen místním Dolanským potokem, ale z okolních polí i po silnicích vedoucích obcí. Vážně je poničila.
Z kanalizace pronikla také do areálu zdejší pobočky firmy zabývající se prodejem střešních a izolačních materiálů.
„Způsobila tu spoušť. Ve skladu jsme měli hladinu třicet centimetrů nad podlahou a zaplavený sklep. Škodu odhadujeme zhruba na dva miliony korun, navíc se k nám kvůli uzavřeným a poničeným komunikacím složitě dostávají zákazníci," řekl Kladenskému deníku ředitel Bořek Trojan. V pondělí se na odstraňování následků povodně podíleli nejen zaměstnanci společnosti, ale i externě najaté specializované firmy.


Jen o několik domů dále v ulici bydlí se svou manželkou Alois Knákal. „Žijeme tu šedesát let, ale něco takového, co se tu stalo v sobotu, nepamatujeme. Voda se valila od jednoho domu ke druhému," popsal situaci. „V minulosti jsem už něco podobného zažil. Bylo to v polovině padesátých let, kdy komunisté nechali zavézt přirozený odtok vody u skály nedaleko obce. Ale nebyla to tehdy taková katastrofa jako nyní," dodal Alois Knákal.

V bezprostřední blízkosti mostku přes Dolanský potok má dům Jan Ornst. S následky sobotní povodně se podle svých slov vypořádává vcelku úspěšně. „Dopadli jsme relativně ještě dobře, vytopeny jsme měli jen dolní místnosti, a to spodní vodou. Vlnu z potoka zdi udržely, jinak by to bylo horší," řekl. „Hladina potoka bývá při deštích zvýšená, ale nikdy ne tak extrémně. Na vině nebyl primárně rozvodněný potok, ale voda, která do vesnice stekla po silnici z okolních polí," konstatoval. „Grilovali jsme u známých na zahrádce. Dorazil velký černý mrak, který se nad Dolany celý vypršel. Před přívalovou vlnou jsme museli utéct do horního patra domu, odkud jsme celou spoušť pozorovali. Nic jiného se v tu chvíli nedalo dělat," uvedl.

Starostka Dolan Jana Nedvědová sdělila, že největší nepořádek mají lidé postupně uklizený. V obci pomáhali také dobrovolní hasiči z nedaleké Hřebče. „Nyní musíme se Správou a údržbou silnic vyřešit problém poničené silnice a utržené opěrné zdi u potoka. Mostek je v dezolátním stavu. Následně nás čeká oprava chodníků, vyčištění rybníka a sanace dětského hřiště," sdělila nejbližší plány starostka.

V několik kilometrů vzdálených Bělokách voda zaplavila domy, zahrady i garáže u několika domů. Mezi postiženými je také rodina Masařových. „Máme kompletně zničenou úrodu brambor, česneku a zeleniny na poli.Všechno je pryč. Ve sklepě jsme měli metr a půl vody. S úklidem nám teď pomáhají kamarádi," řekl Kladenskému deníku Jan Masař.

„V obci jsme v prevenci před další možnou povodní rozmístili pytle s pískem. Jsou tu i kontejnery na odpad. Zastupitelé se budou velkou vodou zabývat a zkusíme najít nějaká opatření, jak hrozbu co nejvíce snížit," poznamenal místostarosta obce Zdeněk Kozel.

S následky sobotního přívalového deště se nyní vypořádávají i obyvatelé Malého Přítočna, Hostouně, Kamenných Žehrovic, Žilin a dalších míst okresu.