Právě tam se v úterý 12. července uskutečnila konference zaměřená na děti s autismem. Jejím cílem bylo shrnutí pilotního projektu, který dva roky mapoval potřeby klientů s touto nemocí. „Projekt, který ve Slaném představila Lenka Dolníková, vznikl kvůli tomu, že raná péče je sice poskytována rodinám dětí s autismem ze zákona zdarma, ale pouze od narození do sedmi let. Poté končí. Úkolem projektu bylo zmapovat potřebnost ze strany rodičů i v dalších letech a také, zda existuje cesta, jak ji naplnit. Dvouletý průzkum, prováděný v Praze v deseti rodinách a pěti školách, ukázal, že i následná péče je velmi zapotřebí,“ popsala Ludmila Janžurová.

Ukázka provedení fúzní biopsie prostaty, nejmodernější metody záchytu rakoviny prostaty. Metodu na snímku provádí kladenský lékař Milan Čermák.
Důležitá prevence. Lékaři v Kladně odhalili u pěti mužů nádory prostaty

Petra Kasalická, koordinátorka z nadace Open Society Fund (OSF) a Výboru dobré vůle Olgy Havlové k realizaci projektu říká: "Úkolem Kolpingovy rodiny Smečno, která byla jako jediná z dvou set organizací v republice do pilotního projektu vybrána a nadací finančně podpořena, je vytvoření platformy, webových stránek a metodiky, kde mohou rodiče čerpat návod, pomoc a všechny důležité informace. Ne každá rodina, která má dítě s handicapem se dokáže dobrat svých oprávněných zájmů. „Problematika autismu je natolik obtížná, že se v ní rodiny zpravidla bez pomoci nedokážou samy orientovat. Naším úkolem bude nyní i vyvíjet tlak na zákonodárce, aby se změnila i legislativa a pomoc mohla být poskytována i ve vyšším věku dítěte“ doplnila Janžurová. Kromě stávajících kolegů přivítá už v září ředitelka Janžurová novou pracovnici Lenku Lejlu Madzurovou, která se zapojí v odlehčovací službě a výhledově se ujme vedení celého týmu.

V jaké oblasti vám může Kolpingova rodina Smečno ještě pomoci?

Podpora pro rodiny dětí s nervosvalovým onemocněním SMS a MDM. Spinální muskulární (svalová) atrofie (SMA) patří mezi vzácné vrozené neuromuskulární choroby s progresivním průběhem. Po Duchennově svalové dystrofii (DMD) se jedná o druhé nejčastější nervosvalové onemocnění začínající v dětském věku. Prostřednictvím služby rané péče pro děti s nervosvalovým onemocněním zajišťuje tým 8 zkušených poradkyň, v domácnostech po celé České republice, vysoce odbornou specializovanou pomoc a podporu, a to již od prvních okamžiků objevení nemoci dítěte.

Odlehčovací služby

Jsou zaměřeny zejména pro děti s autismem a jiným zdravotním postižením. Odlehčovací služba je realizovaná jak v domácím prostředí rodin, tak v obou budovách ve Smečně a ve Slaném. Tým zkušených pečovatelek zajišťuje rodičům ve sjednaných časech pomoc s pečováním o děti s cílem umožnit jim načerpání sil a obstarání osobních záležitostí.

Rodinná poradna ve Slaném

V rodinné poradně ve Slaném pomáhají rodinám i jednotlivcům, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci způsobené životními událostmi a podmínkami nejčastěji souvisejících s krizí, rozpadem rodiny, rozchodem partnerů, složitou výchovnou situací, tělesným postižením dítěte, problémy ve vývojové úrovni dítěte apod.

Semináře o rodině, partnerství a výchově dětí

Pořádání kurzů, seminářů a odborných besed patří také do výčtu služeb poskytovaných Kolpingovou rodinou Smečno. Tvoří zde metodiku, přednáší, školí i vzdělávají rodiny s dětmi v náhradní rodinné péči (pěstouny), rodiče s dětmi s autismem a rodiče dětí s nervosvalovým onemocněním.

Penzion Dům rodin

Dům rodin ve Smečně vlajkovou lodí KRS, kde rodiny s dětmi nalézají všechno, co ke své spokojenosti potřebují. Kromě moderního a příjemného ubytování zde mohou načerpat i nové poznatky z oblasti výchovy dětí, zorientovat se v otázkách partnerských dovedností, ale také se něco dozvědět o aktuálních trendech v péči o nemocné děti např. autismem nebo nervosvalovým onemocněním.

Bunkr Drnov láká na nové unikátní exponáty, provádí jím student i učitelka klavíru.
Hlídali odtud vzdušný prostor nejen středních Čech. Nyní je Bunkr Drnov unikátní

Dům je bezbariérový, s osobním výtahem a nabízí 10 příjemně zařízených pokojů, vlastní výtečnou kuchyní a bohaté zázemím pro volnočasové aktivity uvnitř i venku. Je hojně využíván pro celoroční víkendové, týdenní a prázdninové pobyty. Je navštěvovaným místem pro rodiny z celé České republiky. (Dočasně slouží od jara smečenský dům rodin jako azyl pro uprchlé matky s dětmi z Ukrajiny)