Rada města záměr postavit v Kročehlavech výškovou budovu již před časem podpořila a schválila podmínky prodeje nepoužívaného pozemku. Vše musí ještě odsouhlasit zastupitelé. Nejspíše až v příštím roce. Investor, který pozemek získá, by do rozvojového fondu přinesl až 60 milionů korun.

Lidé se výstavbě výškové budovy sice přímo nebrání, ale chtějí předem znát, čemu poslouží a zda přibudou parkovací místa, a to nejen pro rezidenty. Živá diskuze se strhla na téma hlučnosti, prašnosti, dopravní náročnosti i zvýšených emisí v lokalitě. Řeč padla také na kapacitu ve školách a školkách.

Návrh na mrakodrap v Kladně.
V Kladně chtějí postavit mrakodrap, autor návrhu se inspiroval v Chicagu

Podle radního Lukáše Hanese má být stavba soběstačná. „Představa je, aby parkování bylo soustředěno pod zem. V nižších patrech by vznikly obchody či jiné komerční a administrativní prostory. Zbytek by měl sloužit primárně k bydlení,“ uvedl Lukáš Hanes.

„Úterní diskuze byla podnětná, jelikož přišly ke slovu i problémy, které tak velká stavba vyvolá,“ sdělil primátor Dan Jiránek. Navíc připomněl, že všichni noví investoři se budou povinně podílet na rozvoji města. 

To by mělo vyřešit problém s navýšením míst ve školách nebo s čističkou odpadních vod, jejíž kapacita je už teď na hraně.