Antonín Nešpor, předseda Občanského sdružení Lidice, výsledek ankety okomentoval: „Pro nás je důležité, že se anketa uskutečnila a hrušeň se tak zviditelnila. Tento strom má symbolický význam a naším cílem je, aby se hrušeň dostala do povědomí lidí." O výhru v první řadě  nešlo. Myšlenkou bylo přivést lidi k historii Lidic.

Celkem v anketě hlasovalo 28 073 lidí a výtěžek zpoplatněného hlasování činí přes 102 tisíc korun. Nadace Partnerství jej rozdělí na výsadbu a ochranu stromů. „Každý, kdo v anketě některý ze stromů podpořil, obrazně řečeno zasadil další strom. V letošním ročníku se podařilo vybrat přes sto tisíc korun, které rozdělíme mezi žadatele o grant na výsadbu stromů," uvedla Hana Rambousková z pořádající Nadace Partnerství.

Loni veřejná sbírka podpořit 12 výsadeb stromů.
Roub památného stromu, který před 70 lety přežil vyhlazení Lidic, byl také vysazen v tachovském genovém sadu. Dceřiná hrušeň Památné Lidické hrušně bude vysazena na zahradě Základní školy ve Švermově poslední říjnový den ve 14 hodin.

Strom roku

Celostátní anketa, která je v České republice největším a nejpopulárnějším ekologickým projektem svého druhu. Od roku 2002 se do ní podařilo zapojit přes 436 tisíc lidí. Cílem ankety je jednoduchým způsobem rozvíjet vztah lidí ke stromům a k místu, kde žijí, a zároveň upozorňovat na negativní trend ubývání rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů.