Šachová simultánka v Lidicích pod záštitou Anatolije Karpova s účastí velmistrů Sergeje Movsesjana a Martina Petra se uskuteční 
v Lidické galerii v sobotu od 11 hodin. Pro zájemce jsou stále ještě volná místa.

Turnaj mladých šachistů je určen hráčům do osmnácti let. Spodní věková hranice není. „Už jsme tu měli i šestileté šachisty," vyjádřil se ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl.

Hráči se utkají na dvaceti šachovnicích v simultánní partii s mezinárodními velmistry Sergejem Movsesjanem a Martinem Petrem. Mistr světa Anatolij Karpov, který od prvního ročníku poskytuje trvalou záštitu a zúčastnil se osobně většiny předchozích ročníků Lidické simultánky, se z té letošní z časových důvodů omluvil.

„Rozhodčím turnaje bude tentokrát legendární šachový velmistr Jan Smejkal," doplnil Milouš Červencl.

Mladí šachisté se mohou na sobotní turnaj stále ještě přihlásit. „Máme ještě šest volných míst. Přes víkend se zaregistrovali čtyři hráči. Zájemci se mohou ještě zapsat prostřednictvím přihlášky umístěné na webu Památníku Lidice," dodal Červencl.
Zatím je nejvíce hráčů přihlášeno z Lounska. „Minulý rok se jim u nás dařilo, tak zřejmě proto je z té lokality větší zájem," okomentoval ředitel Památníku Lidice. Naopak z nedalekého Buštěhradu, kde byla při Základní škole Oty Pavla založena Šachová škola Anatolije Karpova, jsou zatím přihlášeni jen tři šachisté.