Kladno

V Kladně bioodpad z hnědých popelnic odvážejí lidem ze soukromých zahrad jednou za 14 dní, a to podle velikosti pozemku. Nádoby jsou 120 litrové i větší. Bioodpad je odvážen zdarma do kompostárny v Libušíně. Vzniklý kompost se využívá při údržbě městské zeleně a zároveň je prodáván jako hnojivo," řekla mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. Pokud lidé potřebují odvézt více odpadu mimo svoz, platí v překladišti v Libušíně 500 korun za tunu.

Více z Kladna: Kladenský deník
Také čtěte: Klíšťata útočí: zájem o očkování není velký

Slaný

Svoz bioodpadu pro město zajišťují Technické služby Slaný, které ho odváží do zařízení v rekultivovaném lomu v Novém Strašecí. Slaňáci navíc mohou pálit listí i suchou trávu, město nemá vyhlášku, která by toto zakazovala, nebo nějak omezovala.

Beroun

Beroun byl při svozu bioodpadu před lety první. „V sídlištích mají lidé k dispozici hnědé nádoby na bioodpad, stejně jako u rodinných domů. Město navíc poskytuje majitelům rodinných domů kompostéry," řekla mluvčí Městského úřadu Beroun Jitka Soukupová. Nádoby na bioodpad jsou vyváženy do kompostárny v sousedním regionu.

Více z Berouna: Berounský deník
Také čtěte:  Oprava mostu na Zavadilku začne v dubnu

Příbram

Příbramáci také najdou ve městě kontejnery na bioodpad, nebo mohou využít kompostárnu. Město nedoporučuje bioodpad pálit kvůli stížnostem sousedů, spíše radí odvážet jeho velké množství do sběrného dvora," sdělil Petr Milec z příbramského odboru životního prostředí.

Na Příbramsku letos poprvé poskytnou biokontejnery i lidem v Sázkách. V Dobříši chtějí poskytovat zdarma kompostéry pomocí dotace. Lidé svůj zájem o ně vyjádří v anketě. Zájemci z Příbramska mohou využít služeb kompostárny. Ta je v Rožmitále pod Třemšínem. Otevřena od března do listopadu.

Více z Příbrami: Příbramský deník
Také čtěte: Demolice mostu u Skalky: auta jezdí po rampách

Rakovník

V Rakovníku požádali o dotaci na nákup kompostérů. „V prvním kole by měli rozdat lidem asi 350 kompostérů. Biopopelnice zde sváží dvakrát v týdnu, podle potřeby i třikrát. Dál si bioodpad odváží svozová firma do vlastní kompostárny. Bioodpad se ve městě pálit podle vyhlášky nesmí.

V Jesenici biopopelnice nemají, ale svoz bioodpadu funguje na sousedské dohodě. „Máme svozový vůz s kontejnerem. Podobně to funguje například v obcích Soseň nebo Bedlno. Tam většinou přistavujeme kontejner v pátek, aby si lidé mohli posekat přes víkend trávu,"popisuje starosta města Jan Polák. Obyvatelé vozí bioodpad zdarma také na sběrný dvůr.

Více z Rakovníka: Rakovnický deník
Také čtěte: V Novém Strašecí se zhoršili ve třídění odpadu

CO PATŘÍ DO HNĚDÝCH NÁDOB NA BIOODPAD

  • listí, tráva
  • zbytky rostlin: kořeny a listy zeleniny, květiny apod.
  • kousky větví i keřů (posekané, nastříhané, prořezané nebo zpracované štěpkovačem)
  • spadané ovoce (prokládané trávou a řezem z keřů)
  • zbytky zeleniny a ovoce: okrajky z brambor, mrkve, kousky jablek apod.
  • čajové sáčky, kávová sedlina
  • skořápky z vajec

CO DO NICH NAOPAK NEPATŘÍ!

  • tekuté zbytky jídel
  • kosti, maso, uhynulá zvířata
  • biologicky nerozložitelné látky
  • jiné odpady