„Hlídka na místo vyrazila ihned po nahlášení události, protože se jí po zaznění signálu nepodařilo seniora telefonicky kontaktovat. Když se strážníci dostali do bytu, našli zde muže ležícího na zemi. Naštěstí neutrpěl žádné zranění. Zvedli ho a posadili na postel," uvedla mluvčí Městské policie Kladno Markéta Fröhlichová. Podobnou situaci řešily hlídky i v předchozích třech případech.

Linku okamžité pomoci nabízí Městské policie Kladno od roku 2002. Mohou jí využívat lidé, kteří mají vážné zdravotní problémy ohrožující jejich život a zdraví nebo osoby po operacích s dlouhodobou rekonvalescencí.

„Zájemce o tuto službu musí žít v bytě sám a mít zřízenu vlastní pevnou telefonní linku. Vždy jednou týdně provádí kontrolu spojení s operátory a musí strážníkům poskytnout klíče od bytu a vchodu do domu. Na zapojení, údržbu, revize a technické manipulace je účtován měsíční poplatek dvě stě korun," popsala podmínky využitelnosti Linky okamžité pomoci Markéta Fröhlichová.

Technickou stránku projektu zajišťuje městská policie. Bližší informace o jejím zavedení je možné získat na telefonním čísle 312 604 106. Zájemci o zřízení této linky se mohou také hlásit ve Středisku komplexní sociální péče Fontána v Kladně.