Valerie Novotná z Podlešína se narodila 24. září 2011 ve slánské porodnici. Svým rodičům a okolí dělala holčička s velkýma hnědýma očima jen samou radost. Nikoho proto ani ve snu nenapadlo, že už o Vánocích téhož roku bude svádět boj o život.

Diagnóza zněla: zhoubný pěticentimetrový nádor v dutině břišní, který vrůstá do páteře a utlačuje míchu. Okamžitá operace je nevyhnutelná.

Tříměsíční Valinka, která byla zcela odkázána na maminku, musela na Štědrý den podstoupit náročný zákrok na neurologickém oddělení motolské nemocnice. Operaci provedl doktor Holub, jenž odstranil vnější část nádoru ze zad. Odebral i krycí kůstky obratlů. Část zhoubného útvaru zůstal i nadále v břiše. Ten zahubila až chemoterapie.

„Když jsem viděl, co lékaři na droboučkém tělíčku dokázali, jsou to pro mě obrovští machři," obdivuje umění neurochirurgů tatínek Tomáš Novotný. Vzhledem k tomu, že je kuchařem ve slánském hotelu, dovolil si přirovnat jejich zručnost se skalpelem ke své práci.

„Říkám to s nadsázkou, ale vypadá to asi jako když vykošťuji kuře, s tím rozdílem, že já už bych to nikdy nedal zpátky dohromady. Oni to dokážou, spravit člověka. Před tím smekám," dodal tatínek.

Malinká Valinka, kterou se pokoušela maminka do té doby stále kojit, musela následně podstoupit ještě i další operace a sérii chemoterapií, aby se dostala z nejhoršího.

A jak to vůbec všechno začalo?

„Ve třech měsících jsme absolvovali první očkování. Osobně mám pocit, že se v tu dobu vše odstartovalo a ani lékaři později tuto variantu docela nevyloučili. Valinka byla kojené miminko a najednou nechtěla jíst.

Odvracela hlavičku a odmítala se chovat. V době, kdy se děti v náručí skulí do klubíčka, nechtěla být v této poloze a bylo zjevné, že jí to není příjemné, že ji to asi bolí," vzpomíná na počátky nemoci maminka Radka Pilecká.

Holčička sice i přes nechuť k jídlu na váze neubývala, ale ani nepřibírala. K doktorce chodili proto i třikrát v týdnu. Lékařka stav diagnostikovala jako tříměsíční koliku.

„Paní doktorka se domnívala, že miminko nenecháváme správně odříhnout, proto Valinku stále bolí bříško. Nic víc se ale neřešilo. Mysleli jsme, že nás někam pošle, ale pediatra trvala na svém, že bolesti přejdou.

Pokaždé, když jsem Valinku přebalovala a zvedla jí nožičky k bříšku, strašně brečela, dokonce z ní občas vystříkla stolice. Věřili jsme i tak, že se jedná o koliku a že to přejde," pokračuje maminka.

Den před před Štědrým dnem s manželem nakupovali dárky jako jiný rok. Měly to být dcerky první Vánoce. Valinka byla v kočárku ten den celkem normální. „Po vykoupání, když jsem ji mazala olejíčkem, jí ale najednou spadly nožičky a byly úplně jako hadrové. To mě moc vyděsilo," dodává maminka.

Šok a děsivá diagnóza

Okamžitě se proto sebrali a jeli do Slaného do nemocnice, kde Valinku prohlédl pediatr. S případem si ovšem nevěděl rady a poslal rodiče na Kladno. Ani tam nepochodili. Na ultrazvuku se navíc nic podezřelého neukázalo.

„Okamžitě nám proto domluvili příjem v Praze-Motole. Tam jsme se dostali hodinu před půlnocí. Valinku prohlédli neurologové, kteří zvažovali možnost autoimunitního onemocnění.

Nicméně pro jistotu provedli na Štědrý den dopoledne vyšetření magnetickou rezonancí. Když jsem si poté všiml hrozného výrazu v očích jednoho ze zdravotníků, kteří se tam pohybovali, tušil jsem, že to bude hodně špatné," líčí tatínek Tomáš Novotný.

Když si rodiče lékař následně zavolal, oznámil výše zmíněnou diagnozu, že se jedná o zhoubný nádor neuroblastom (postihuje údajně 6-8 dětí, spíše chlapců, z milionu) vrostlý do páteře, jenž musí okamžitě pryč .

Z nejhoršího už je snad venku

Po sérii operací a chemoterapií, kdy už bylo u miminka to nejhorší, stran rakoviny, zažehnáno, bylo na čase řešit obnovení hybnosti dolních končetin. Zpočátku se zdálo, že dítě patrně už nikdy nebude chodit.

Pomohla ale osvědčená Vojtova metoda a časté rehabilitace a pobyty v Jánských Lázních. Valinka začala dohánět jak sezení, plazení, tak lezení a nakonec se postavila na nožičky docela a v roce udělala první krůčky.

Pomoci může rehabilitace

Valinka se v důsledku omezení hybnosti nožiček však naučila špatný stereotyp chůze. I tomu ale lze pomoci. Lázně v Klimkovicích poskytují takovým pacientům nebo těm s dětskou mozkovou obrnou takzvaný kosmický obleček. Za pomoci různých gumových táhel stimulují svaly, které nejsou používány.

Valinka dnes jednu nohu při chůzi vytáčí dovnitř a neohýbá kolínko. Podstoupila už i operaci achilovek, které se pasivitou zkrátily.

„Rehabilitujeme jak se dá, ale kvůli možné infekci není zatím ani pobyt na veřejném koupališti vhodný. Navíc je Valinku pro vymočení nutné cévkovat, protože citlivost dolní části těla není v normálu. Pro stolici je nutné používat povzbuzující prostředky. Stále nosí plenku," doplňuje maminka Radka.

Bystrá, energická a veselá dívenka, která je ve 2,5 letech naučená na denní cvičení ho dokonce sama vyžaduje a při hře prý cévkuje už i panenky. Považuje to za normu.

Dobrovolníci chtějí Valinku podpořit

Protože ale my dospělí víme, že to norma pro zdravého člověka není, jelikož nervový systém je potřeba stimulovat neprodleně všemi dostupnými způsoby, rozhodl se Kladenský deník holčičce pomoci, stejně jako další subjekty, které se do pomoci zapojily.

Vzhledem k tomu, že rehabilitace v kosmickém oblečku, který mají v lázních Klimkovice, stojí kolem šedesáti tisíc korun a pojišťovna hradí pouze zlomek, chtějí všichni dobrovolníci sběrem plastových a plechových víček přispět k uzdravení Valinky.

Podle maminky Radky by návštěva Klimkovic měla výrazně pomoci. „Drží nás vize, že speciální rehabilitace dcerce pomůže a jednou by díky tomu mohlo být vše dobré. Když podle odborníků pro ni co nejvíce uděláme v útlém věku, tím spíše se může vrátit do normálu. Kromě jiných komplikací jí kvůli kulhání hrozí i další poškození páteře.

Volný termín na kosmický obleček mají v Klimkovicích nejdříve příští rok na jaře.

Pro Valinku proto zřizují rodiče i speciální veřejný účet, který by měl fungovat co nevidět.

Sběrem plastových víček z různých výrobků ať už vody, aviváží, víčka od šlehačky ve spreji, krabičky od kindervajíček a tak podobně označených recyklačním trojúhelníkem či sběrem zátek od piva nebo plechovek, obaly od limonád, pomůžete k úhradě rehabilitace Valinky v lázních Klimkovice. Iniciativy se ujaly Středočeské vodárny, Kladenský deník a další subjekty

Sběrná místa pro víčka:

Kladenský deník, Váňova ulice 3180, Kladno.

Středočeské vodárny, U Vodojemu, Kladno.

Infocentrum Pod Velvarskou branou, Slaný.

Hotel HD, Masarykovo náměstí, Slaný.

Dětské centrum, Brjanská, Kladno.

Restaurace U Havrana, Hálkova 6, Praha 3.

Dětské centrum, Hornická, Stochov.

Základní škola Rabasova, Slaný.

Hospoda Na Návsi, Hořešovice.

Bar U Čápa, Kačice.

ZŠ Zvoleněves.

Lenka Paluková, Neuměřice.

Chovatelské potřeby Nelly, Dr. Evd. Beneše, Kralupy nad Vltavou.

Rodiče Valinky Radka Pilecká a Tomáš Novotný, Podlešín 61.