Jak zní lidové úsloví - Martin přijel na bílém koni, tentokrát ale o den dříve. Svátek oslaví všichni nositelé tohoto jména až zítra, tedy 11. listopadu.

Z lidových pranostik

Naši předkové vytvořili k povětrnostní pranostice o sv. Martinovi celou řadu velmi zajímavých rčení. Jsou jich téměř tři desítky.

 „Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o Martině se vší mocí"

 „Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Přijede-li na šedém, bude zima střídavá, přijede-li Martin na žlutém, přijde tuhá a suchá zima."  Bílý kůň je jasný, znamená sníh, šedý znamená mlhy a žlutý kůň znamená sucho.

"Musíme smeknout před pozorovacím talentem našich předků, neboť průměrné datum prvního sněžení v našich nížinách je opravdu právě 11. listopadu. Je třeba ale upozornit, že se stále jedná pouze o sněžení, ale nikoliv o sněhovou pokrývku, která by se udržela! A dále je jasné, že někdy se první sněžení dostavuje mnohem dříve," uvádí Libuše Hebelková na webu Meteopressu, který se věnuje výhradně počasí.

Většina martinských rčení je samozřejmě zimních i s hezkými rýmy – „Na svatého Martina kouřívá se z komína", nebo – „Na svatého Martina bývá dobrá peřina." Naši předkové se také snažili o dlouhodobé předpovědi, které jsou ale trochu problematické – „O Martině po ledu, o Vánocích po blátě"; a také – „Na svatého Martina slunečno – dlouhá zima." Poměrně přijatelné je ale rčení – „Zůstane-li listí až do Martina na stromech, čeká se dlouhá a tuhá zima.!

Martinské husy

"Na svatého Martina bývalo – a snad i ještě někde je – jedno z posledních posvícení. A protože se pekla martinská husa, dostal se tento velký pták i do pranostik: „Jde-li husa o Martině po ledě, bude se po něm ještě dlouho koupat." Znamená to, že se zima ještě většinou neudrží a v tomto případě se také říkalo, že bude příští rok dlouhé léto, což by ale chtělo prověřit," uzavírá Libuše Hebelková.