Masopust je období od Tří králů až do začátku postní doby. Oslavy masopustu se vztahují na poslední tři dny před půstem, který začíná Popeleční středou. Masopustní veselice, spojená vždy s tancovačkou a průvody maškar, nabízela možnost, jednou ročně ulevit si od všednosti a pomocí masky se s ní vypořádat.

„Přijďte se poslední sobotu v lednu - 30.1. na Mayrau spolu s ostatními maškarami naposledy před Velikonocemi pořádně poveselit, jelikož pak vás čeká o něco více než čtyřicet dní půstu. Pokud se masopustu chcete účastnit, přijďte prosím, řádně namaškařeni – vaší tvořivosti se meze nekladou – protože masopust dělají právě masky a přijít bez ní by bylo hrozné faux pas.

Vezměte si s sebou i hudební nástroje, nebo cokoliv, do čeho se dá pískat, bouchat a tak podobně," zve na akci vedoucí Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích Pavel Rolinec.

Na Mayrovku půjdou celkem čtyři průvody:

Masopustní průvod maškar z Podprůhonu vyrazí ve 13 hodin trasou:
Od Kulatý báby (hospoda U Maršnerů) Kolmistrova ulice v Kladně – A. Suchého – Na Vyhaslém – přes Kamenný vrch – Lesní – směr Hornický skanzen Mayrau.

Masopustní průvod maškar z Tuháně s obchůzkou po domech vyrazí ve 13.30 hodin trasou:
Louka – ulicemi Lesní – Aeškerova – Revoluční – směr Hornický skanzen Mayrau.

Masopustní průvod maškar z Libušína vyjde ve 14 hodin trasou:
Městský úřad Libušín – sídliště – ulicemi Františka Brzáka – Tuháňská – okolo střelnice a čistírny odpadních vod – směr Hornický skanzen Mayrau.

Masopustní průvod z Vinařic vyrazí ve 14.30 hodin trasou:
Obecní úřad Vinařice – K Náměstí – Švermovská – 
9. května – Hornická – Hlavní – směr skanzen Mayrau.

Program na Mayrau:

15.00 průvody maškar se sejdou na Mayrau
15.15 udělení masopustních práv, volba královny masopustu
15.45 průvod po skanzenu v čele se zvolenou královnou
16.00 k tanci a poslechu zahraje Kladenská heligonka

K masopustu neodmyslitelně patří masopustní dobroty: koblihy, koláče, klasická zabijačka (jitrnice, jelita, guláš) a chybět nebudou ani pivo a teplá medovina.