Čím byste začal, pokud se ohlédnete za posledními dny?
Především tím, že pokud se někdo chce stát primátorem, je nejlepší vyhrát volby. Podrazy a podvody na voliče nejsou dobrou cestou.

Můžete to nějak konkretizovat?
Jestliže budeme hovořit konkrétně o Danu Jiránkovi, což se mi ani moc nechce, stal se primátorem ve chvíli, kdy na mě bylo v roce 2004 uměle vytvořené trestní stíhání a byl jsem ve vazbě. Podruhé by mohl být v čele města jen podrazem v podobě naprosté ignorace výsledků voleb, kdy spojil ODS a další tři strany v koalici. Aby toho nebylo málo, použil k tomu spolu s dalšími členy ODS opět lži a podrazy.

To zní hodně tvrdě…
Jen popisuji skutečnost. ODS před volbami vytvořila mimo jiného štvavý “fejkový” profil na facebooku, který následně dalším podvrhem spojovala s lidmi v mé bezprostřední blízkosti, aby tím získala pozici vůči ostatním stranám a stávajícím koaličním partnerům. Nechce se mi o tom dál hovořit, osobně bych Danu Jiránkovi ještě jednou doporučil, že jediná čistá cesta je vyhrát volby. Když jsem hrál hokej, mohl jsem mít i krajně nesympatické soupeře, nikdy to ale neznamenalo, že bych nehrál podle pravidel a po zápase jsem si s nimi vždy podal ruku.

Kladno představilo novou koalici veřejnosti.
Kladno představilo novou koalici veřejnosti

Jak byste hodnotil tento týden oznámenou koalici?
Těžko hodnotit něco, co nemá vlastně nic společného. Na Kladně vznikl prapodivný slepenec zcela nesourodých seskupení ODS, ANO, SPD a Kladeňáků sdružujících STAN, KDU-ČSL a nezávislé. Do teď ale nejsou jasné podrobnosti modro-hnědé koalice, kromě toho, že se navyšuje počet radních, vzniknou jistě další místa uvolněných radních a podobné zprávy budou pokračovat. Dnes jsem si přečetl koaliční smlouvu. Nijak nereflektuje současný rozvoj města. Je napsaná, jakoby ji obsahově i formou napsal žák sedmé třídy základní školy. Asi se dá očekávat, že budu koalici kritizovat, to ale ani dělat nemusím, stačí pouze popsat skutečnost.

Čím si to vysvětlujete?
Kombinuje se zde hned několik faktorů, jako je touha po pomoci, osobní ambice, peníze, nezkušenost, neznalost. Takové veličiny jsou špatnou zprávou pro Kladno. Je zřejmé, že koaličním partnerům nejde o město, ale především o ně samotné.

Jak na to reagují podle vás voliči?
Reakcí mně, naprosto bez nadsázky, přichází stovky. Je to podraz na voliče a ti si to budou pamatovat. Pokud tedy půjdou vůbec volit. Proč totiž chodit k volbám, když je vše předem dohodnuto. Nejsem v politice žádný laik a bylo mi jasné, že se na nás ostatní strany domlouvají. Už jsem o tom hovořil, buď volby vyhrajete počtem hlasů, nebo si musíte pomoct jinak.

Nezažíváte vlastně podobnou situaci jako ANO v jiných městech?
Je to tak. Paradoxně v Brně podrazila ANO právě ODS, se kterou se na Kladně aktuálně spojila. Zatímco v Liberci se podle posledních zpráv ANO poučilo a s ODS dále nevyjednává, na Kladně se drží modro-hnědé koalice. Jednou je ANO podráženo, jednou podráží a k tomu vydatně křičí.

Pokud hovoříme o koaličním jednáním, oslovila vás nějaká ze stran po volbách?
Ne. Nic takového se nestalo. Nikdo s námi nehovořil a ani hovořit nechtěl. Přitom ANO dostalo velkorysou nabídku, aby se podílelo z padesáti procent na vedení města a šlo s námi do koalice.

Co byste vzkázal voličům?
Především všem musím poděkovat za jejich podporu, za jejich hlasy. Zisk 34 procent hlasů je výborný výsledek. Je to známka za to, co jsme spolu s kolegy z Volby pro Kladno v posledních čtyřech letech pro Kladno udělali. V posledních dnech dostávám denně desítky sms, emailů a osobních vzkazů. Mají stejný obsah, lidé nechápou, co se děje a jak se k tomu mohl někdo propůjčit. Jejich frustrace jde tak daleko, že někteří chtějí dokonce vyrazit do ulic, jiní už nechtějí k dalším volbám vůbec chodit. Za VPK ale můžu jednoznačně prohlásit, že nikam neodcházíme, bojujeme a budeme bojovat!

Policejní honička ve Slaném skončila málem tragédií.
Policejní honička ve Slaném skončila málem tragédií