„V současnosti se jedná spíše o memoriál Vládi Lážnovského, který před devíti lety s akcí Trabisrazu začínal. Dříve se sjížděli spíše auta z okolí a ne moderně upravení trabanti jako dnes,“ uvedl jeden z organizátorů události Jaroslav Fanta.

Dříve se majitelé trabantů setkávali například za zimním stadionem, jezdili na Čabárnu a okolí a tradičně také u obchodního domu v Americké ulici.

Letos poprvé se Trabisraz konal v historickém centru Kladna.

„Chtěli jsme podtrhnout atmosféru, což se nám snad i podařilo. Tato auta jsou odrazem porevoluční doby, bylo jich hlavně hodně a mohl si je leckdo dovolit, jelikož byla levná. Myslím, že jsou ještě ke všemu jednoduchá na provoz a opravu, kterou si může každý udělat sám,“ rozpovídal se Fanta.

Po zhruba hodině, kdy trabanťáci dávali světu na odiv své miláčky, se vydali na spanilou jízdu Kladnem a okolím.

„Nejdříve uděláme kolečko zde na náměstí, odkud pojedeme do Rozdělova a budeme pokračovat na letištní dráhu ve Velké Dobré, kde se budeme fotit. Následně se přes Lány a dopravíme na Křivoklát, kde akce oficiálně skončí,“ popsal Fanta.

Jedním z vášnivých milovníků trabantů je i šestačtyřicetiletý Ivan Svoboda z Velvar, který odpověděl na pár otázek:

Jak dlouho vlastníte svého trabanta?
Mám ho zhruba dva a půl roku a od doby, kdy jsem ho koupil se změnil k nepoznání. Kompletně jsem ho předělal k obrazu svému. Když jsem přemýšlel nad lakem, zvítězil sportovně laděný červený vzhled.

Jak často o auto pečujete?
Samozřejmě bych chtěl o svého trabanta pečovat v každé volné chvíli, ale bohužel to časově nevychází, takže ho na jednu stranu trochu šidím.

Je těžké sehnat autodíly?
Asi vás překvapím, ale vůbec ne, naopak. Je velmi snadné získat jakýkoliv náhradní díl. Trabanťáci jsou víceméně komunita. Všichni si radíme, kde se dá co sehnat. Vyměňujeme si mezi sebou díly i zkušenosti. Navíc existuje servis v Brně přímo pro tento typ vozů. A pokud chcete znát ceny, tak je to velmi levné, pohybují se v řádech korun.

Jezdíte často se svým trabantem?
Často s ním nejezdím, jsem takový sváteční řidič. Musím přiznat, že je to pro mě spíš hračka (smích). Jezdím ostatními auty, co máme doma.

Kde jste s ním byl nejdál?
Spíše jezdím po okolí, ale nedávno jsem byl například na srazu v Českém ráji.

Jak vznikla vášeň k trabantu?
Nedokáži přesně říct, asi to ve mně bylo nějakým způsobem zakořeněno. Pamatuji si, že když jsem byl ještě malý kluk, rodiče měli trabanta. Prostě se mi auto líbilo, tak jsem si ho koupil.

Znáte nějaké vtipy o trabantech?
Určitě, vtipů znám moc, ale raději si ani asi nebudu vzpomínat (smích).