Kvůli změnám legislativy padá už delší dobu povinnost opatrovnictví těchto lidí na hlavy starostů, kteří si s tím nevědí na malých obcích rady.

Co se týká Smečna, tamní starostka zodpovídá za desítky lidí, o nichž musí dnes a denně rozhodovat, přestože jsou ubytováni v zařízení, které má svého zřizovatele, jímž je Středočeský kraj. Z pozice

funkce však musí být k dispozici těmto klientům představitelé obcí, a to prakticky 24 hodin denně bez nároku na finanční odměnu.

Aby vůbec bylo možné jednat o změně a ulevit starostům od tíživé povinnosti, je zapotřebí především zahájit restrukturalizaci shora.

Změna musí přijít shora

Jelikož v současnosti spadá tato problematika do resortu Ministerstva spravedlnosti ČR, je nutné nejprve jednat. Jsou to právně velmi provázané věci, co se týká opatrovnictví, adopcí či pěstounské péče.

„O problému veřejného opatrovnictví jsme debatovali hodně. Hovořili jsme o tom, že je to pro obce neúnosné, pokud mají takové závazky. Ráda bych, aby tato agenda přešla pod naše ministerstvo a mohla jsem následně pomoci problém řešit,“ řekla Kladenskému deníku Ministryně práce a sociálních věcí ČR Michaela Marksová (ČSSD). 

Pro obce je to zátěž

Ministryně Marksová se shoduje se smečenskou starostkou Pavlou Štrobachovou v tom, že jedním z řešení by bylo, převést starost o klienty majícími trvalé bydliště v konkrétní malé obci, na město s rozšířenou působností a nebo, jak navrhuje ředitel smečenského Domova Pod Lipami, Petr Šála, získat alespoň pro tuto činnost pracovníka na částečný úvazek.

„Pokud nám stát uložil takovou povinnost, měl byl řešit to, jakým způsobem opatrovníky financovat. Mnozí starostové na to v žádném případě sami nestačí. Všechny činnosti, ať už je to osobní nasazení, čas, jízdné a další, jdou na vrub obce, aniž by za to přicházela finanční náhrada od státu.

Když jsem v roce 2006 nastoupila do funkce, měla jsem, coby opatrovník, na starosti dva lidi, dnes jich mám šedesát. To se zkrátka musí řešit," uzavírá starostka Smečna Pavla Štrobachová. Stejně jako ostatní starostové věří, že jednání s vysokými úředníky přinesou ovoce a budou vyslyšeni.