Co se týká Kladenska, mezi mladými je letos celkem šest osmnáctiletých lidí, přičemž vůbec nejstaršímu kandidátovi je 87 roků. Kladenský deník se vypravil za oběma z nich a položil jim několik otázek.

K těm, kteří zatím pořádně netuší, co je při půtkách a šarvátkách v zastupitelstvu čeká, přesto mají ambice a odvahu, patří například student posledního ročníku osmiletého gymnázia ve Slaném Jiří Baňka, který kandiduje za KDU-ČSL, NK. Do politiky jde s nadšením a plný očekávání.

Jeden z šesti nejmladších kandidátů voleb na Kladensku je Jiří Baňka z gymnázia ve Slaném. Nejstarším mužem, který kandiduje na Kladensku, je sedmaosmdesátiletý Radoslav Müller z Bratronic. Oběma nadšení nechybí.Zdroj: Deník / Kateřina Nič HusárováI když má Jirka před maturitou, v rozptýlení politikou nespatřuje problém. „Ke křesťanským demokratům mám blízko už delší dobu, dříve jsem preferoval TOP 09, přičemž jejich zástupci jsou také na stejné kandidátce. Můj vstup do politiky přišel tak nějak samovolně, zkrátka jsem na to měl chuť. Ne, že bychom měli ve škole málo povinností, ale spíše je to moje osobní potřeba zapojit se do veřejného dění. Navíc si myslím, že mladých lidí je v politice málo,“ říká student. Podle svých slov nemá obavy, že by ho politika měla příliš zdržovat od učení a navíc má podporu rodičů, kteří jsou jinak apolitičtí.

Jedna z Jirkových cest po gymnáziu by mohla vést na fakultu sociálních věd, kde by rád studoval politologii. Nevyhýbá se myšlence, že by jednou mohl být profesionálním politikem. „Může se to stát. A proto je asi úplně nejlepší začít v komunální politice odspodu a postupně se vyvíjet,“ dodává.

Jiří je asi nejvíce inspirován příkladem svého dědy, který byl roky zastupitelem v Zichovci. „Pokud se mi podaří získat mandát zastupitele, rád bych se specializoval na zlepšení stavu veřejné zeleně a především na regulaci reklamy v centru Slaného. Máme krásné historické město a někdy si do něj pouštíme reklamu tak nevhodně, že kazí vzhled jádra,“ uzavírá student.

Zdemolovaný motorák skončil po nehodě ve Slaném na nádraží.
Zdemolovaný motorák skončil po nehodě u Kralup na nádraží ve Slaném

Jeden ze šesti nejmladších kandidátů voleb na Kladensku je Jiří Baňka z gymnázia ve Slaném. Nejstarším mužem, který kandiduje na Kladensku, je sedmaosmdesátiletý Radoslav Müller z Bratronic. Oběma nadšení nechybí.Zdroj: Deník / Kateřina Nič HusárováPodstatně zkušenějším protipólem studenta Jiřího je letošní bezkonkurenčně nejstarší kandidát voleb na Kladensku. Tím je devítka na kandidátce KSČM v Bratronicích - doktor filozofie, učitel a voják z povolání, Radoslav Müller, který v červenci oslavil 87. narozeniny. V tamním zastupitelstvu byl od roku 1990 třikrát místostarostou. Přesto ho elán neopouští.

„Minule jsem se do zastupitelstva nedostal, ale tentokrát nebylo zbytí. Kolegové mě umluvili, abych je na kandidátce podpořil. Takže jsem jim vyhověl a obsadil poslední pozici. Manželka by byla raději, abych byl už více doma, ale já jsem rád, když mohu být prospěšný i druhým. Máme hezkou obec, přesto je stále co zlepšovat, například chodníky,“ říká senior, který je mimořádně aktivní a letos se zasloužil, coby spoluautor, o vydání knihy Bratronická zastavení.

Převedeme-li zájem mladých kandidátů o komunální politiku do řeči čísel, na Kladensku jich v kategorii od 18 do 29 let kandiduje pouze 1,1 procenta. V kategorii kandidátů nad pětašedesát let je na Kladensku zájem ještě o desetinu procenta slabší, přičemž ve středních Čechách je to číslo v této kategorii vůbec nejnižší. Zájem mladých je shodný s Kladenskem v rámci středních Čech na Praze-západ a v Mladé Boleslavi.

Nejvíce mladých kandiduje naopak na Rakovnicku, a to 2,6 procenta. I v tomto okrese jsou senioři ze Středočechů ve své kategorii nejaktivnější. Do voleb jich jde 1,8 procenta.

Mládežníci versus seniořiZdroj: DENÍK

Ilustrační foto
Dva muži lákali v Dřínově malé dívky do auta, policie po nich pátrá