Jak uvedla mluvčí vodáren Lenka Kozlová, podcenění ochrany vodoměru a nízká teplota pod bodem mrazu mohou totiž způsobit prasknutí ochranného skla vodoměru či jeho úplné zamrznutí. „Zákazníci si mnohdy neuvědomují, že za škody na vodoměru, které vzniknou jeho nedostatečným zabezpečením proti zamrznutí, plně odpovídají," prohlásila mluvčí.

Od loňského listopadu do letošního října bylo vodárnám nahlášeno 81 poškozených vodoměrů. Jejich výměna stála celkem téměř 200 tisíc korun. Arktické mrazy minulé zimy způsobily rovněž zamrzání vodovodních přípojek. Od listopadu do března zaznamenali pracovníci vodáren 193 případů. „Doporučujeme proto zákazníkům, aby si dostatečně zateplili vodoměr a části vodovodní přípojky, které nejsou moc hluboko uloženy v zemi," uvedla Lenka Kozlová.

Na mráz jsou přípojky náchylné zejména v místech, kde přecházejí z venkovního prostředí do domu. „Nic však nepomůže, není–li dům vytápěn nebo nebyla dodržena doporučená nezámrzná hloubka, tedy osmdesát centimetrů, u zpevněných ploch nebo chodníků ještě o čtyřicet centimetrů hlouběji. Pro zabezpečení potrubí před zamrznutím doporučujeme zesílit krytí vhodnou zeminou, případně použít nenasákavou izolaci," radí mluvčí.

Ale co dělat v případě, pokud potrubí přece jen zamrzne? Pokud je to venku, tak nad ním například roztopit dřevěné uhlí. Tím dojde k pozvolnému prohřátí zeminy i přípojky. V případě, že voda zamrzne uvnitř nevytápěného domu, musí se přípojka rozmrazovat horkovzdušnou pistolí nebo pomocí přímotopů. Je ale potřeba myslet na to, že polyetylenové potrubí snese jen určité teploty.
„Pokud chcete ochránit vodoměr a vnitřní rozvody, je nutné zkontrolovat, zda je zavřené sklepní okno a pokusit se udržet v suterénu teplotu nad nulou. Odhalené trubky vnitřních rozvodů doporučujeme obalit dekou nebo izolačním materiálem, ale ne skelnou vatou," nastínila Lenka Kozlová.

Vodárny zákazníkům rovněž doporučují, aby si zkontrolovali i své chaty a chalupy, kdy po prasknutí vodoměru dochází k dlouhodobým únikům vody a vzniklá škoda pak mnohonásobně převyšuje částku za výměnu vodoměru. V případě, že vodoměru zamrzne, nedoporučuje se s ním manipulovat, rozehřívat ho či provádět jakékoli pokusy s jeho zprovozněním. „Nejrychlejším způsobem, jak zajistit dodávku vody do objektu, je zavolat na zákaznickou linku vodáren a domluvit se na termínu výměny vodoměru," dodala mluvčí.