„Nemocnice ho pořídila s finanční podporou Integrovaného regionálního operačního programu a Středočeského kraje, připomněla Helena Frintová z krajského úřadu.


Moderní tomograf nahradil 13 let starý přístroj, který podle hodnocení specialistů už nevyhovoval požadavkům současné medicíny. Pro přesnou diagnostiku vnitřních orgánů a tkání je už prostě k dispozici dokonalejší technika, která navíc pacienty zatěžuje menšími dávkami ionizujícího záření. 


Starý přístroj navíc podle slov náměstka středočeské hejtmanky pro oblast zdravotnictví Martina Kupky (ODS) nejen že nesplňoval nároky na nejmodernější diagnostiku, ale vyžadoval nákladný servis – a i tak podle Kupky hrozilo, že každým dnem vypoví službu.

Ilustrační snímek výměna pneu.
S přezutím auta nemá smysl čekat
Ilustrační foto.
Pneuservisy zatím přezouvání v klidu stíhají


Radiodiagnostické oddělení nemocnice slibuje, že přístroj nebude zahálet. V provozu bude v režimu 24/7, tedy nepřetržitě – a to i během víkendu. Snímky tkání těla s vysokým rozlišením a 3D projekcí žádají lékaři nejčastěji u pacientů s úrazy hlavy, hrudníku nebo břicha – uplatní se však i v případě zranění páteře, kostí nebo kloubů. Přístroj CT však slouží i při diagnostice nádorových onemocnění, vyšetřování cév, prokrvení mozku či cévních mozkových příhodách. Ani tím však šíře možností jeho využití nekončí.


Náměstek Kupka v úterý zdůraznil, že pořízení nového CT je další viditelná vlaštovka významných pozitivních změn, které mohou vítat všichni, kdo budou služby kladenské nemocnice potřebovat. A ta předchozí „vlaštovka“? Z Kupkových slov vyplynulo, že to byl spíš orel. „Kraji se letos podařilo kladenskou nemocnici oddlužit,“ připomněl stovky milionů korun, které do Kladna poslali středočeští zastupitelé. Skutečně nešlo o malé částky. Po finanční injekci ve výši 260 milionů následovalo na navýšení základního jmění ještě dalších 150 milionů.