Letošní Tour de Kids byla určena dětem narozeným do roku 2005. V nejmladší kategorii tak startovali závodníci narozeni v roce 2012 a mladší. Úplně nejmenším účastníkem byl Jan Antonín Sýkora, který se narodil 29. listopadu 2013. Celkem se na start postavilo 388 dětí.

„Zájem je extrémní. Už loni ve Slaném startovalo nejvíce dětí ze všech měst, kde se Tour de Kids konalo. Je to ukázka toho, že ve Slaném je o sport zájem," vyložil hlavní pořadatel Martin Hrabánek, ředitel 3. základní školy Slaný.

Velkou zásluhu na organizaci akce má také Společnost patriotů Slaného (SpS), jejíž členové pomohli zajistit sponzory, aby malí závodníci nemuseli platit vstupné. „Společnost patriotů Slaného děláme pro město spoustu akcí nejen pro děti, ale i dospělé. Myslíme si, že by byla velká škoda, kdyby tradice těchto závodů, zvláště když je to takový zájem, byla přerušena jen proto, že někde chybí pár korun. Chceme, aby se ve Slaném něco dělo," uvedl Za Společnost patriotů Slaného Pavel Varvařovský.

Kromě samotných závodů nechyl ani další doprovodný program v podobě výtvarných dílniček, dopravního hřiště pro nejmenší či skákacího hradu. K dispozici byl také stánek s koly, který v případě potřeby fungoval jako servis. Děti bavil klaun a lidé si mohli ve stánku zakoupit občerstvení.

„Lesopark Háje nám přijde příjemnější než náměstí. Už z bezpečnostního hlediska je to lepší. Navíc zdejší altán byl za nemalé peníze opraven, tak se aspoň využije," dodal Pavel Varvařovský. V altánu se mimo jiné konalo vyhlašování vítězů jednotlivých kategorií. Na nejvyšší příčce mezi závodníky ročníků 2006 a 2007 stanul devítiletý David Vejražka ze Slaného.

„Na kole jezdím od tří let. Naučil mě na něm děda. Na trase jsem neměl žádného velkého soupeře. Jel jsem první od startu až do cíle. Na Hájích se mi líbí. Jezdím zde na kole často," okomentoval svůj úspěch žák druhé třídy David Vejražka.

Jak Kladenskému deníku prozradila jeho maminka Martina Vejražková, David věděl, že vyhraje už ráno. „Vstal a řekl: Háje jsou moje, ty dam. Řekla jsem mu, ať se nevytahuje. Jsem rozhodně radši, že se závody konají zde v lesoparku než na náměstí. Je to tu mnohem hezčí a příjemnější," vyjádřila se Martina Vejražková ze Slaného.