Někdejší nevlídný vestibul s páchnoucími záchodky je ten tam a cestující se s opravami dočkali komfortu, který je v jedenadvacátém století nezbytností. Sociální zařízení nepostrádá bezbariérovou úpravu a stejně tak pult pro přebalování dětí. Tam, kde bývala čekárna pro cestující, která beztak zela roky prázdnotou, vznikla noclehárna pro zaměstnance, kde mohou například přenocovat po náročné službě.

Přesto některé původní prvky v odbavovací hale zůstaly a jsou připomínkou architektury šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Jako například podlaha, keramický obklad nebo původní označníky pro WC.

Vedení města Kladna řeší, jak využít zdevastované kino Oko.
Vedení města Kladna řeší, jak využít zdevastované kino Oko

Bezbariérový je nyní i přístup do budovy ze strany nástupiště. Díky novému osvětlení na nástupišti je velmi dobře viditelné nádraží už zdáli. Kromě oken, která byla vyměněna před časem, je nová střešní krytina, klempířské prvky a betonová zámková dlažba před přístřeškem. Nově byly opraveny omítky, římsa a přibyl i obklad soklů obvodového pláště budovy. Během roku 2019 budou doplněny nové elektronické informační cedule.

Jak potvrdil mluvčí Správy železniční cesty (SŽDC) Marek Iliaš, výměny se dočká i mobiliář na nástupišti - lavičky, květináče a další. Opraveno bude dále celé prostranství kolem, včetně přístupové cesty k nádražní budově, což bude ve spolupráci s městem.

„Naše společnost se stará o stovky nádražních budov v České republice od doby, kdy jsme je odkoupili od Českých drah do svého majetku. Jsem velice rád, že se generální oprava ve Slaném povedla, protože si cestující zaslouží dlouhodobě důstojnější bránu do města,“ řekl při slavnostním otevření Vladimír Filip, ředitel organizační jednotky SŽDC.

Zdroj: Martin Nič

Za to, jak se nádraží proměnilo, poděkoval přede všemi také slánský starosta Martin Hrabánek. „V minulosti jsme hodně žehrali na to, jak nádražní budova vypadala. Proto jsem rád, jakým způsobem a jak rychle se její rekonstrukce povedla a že už se za ni nemusíme stydět,“ dodal starosta.

Vzhledem k tomu, že na nádraží kdysi fungovala restaurace s kuchyní, nabízí komerční prostory SŽDC nyní k pronájmu. Pokud se najde zájemce, který by zde chtěl rozjet své podnikání, má ideální příležitost.

Ředitel SŽDC a starosta upozornili také na to, že jejich podnik bude výhledově řešit i zastávku na Pražském předměstí, kde stojí zdevastovaný drážní domek. Ten čas od času obývají lidé bez domova. „Budova, která nyní hyzdí město, bude odstraněna a rádi bychom tam měli zastávku i s možností parkoviště pro vozidla cestujících, kteří budou pokračovat dál po železnici,“ uzavřel starosta Hrabánek.

Vernisáž přilákala do galerie mnoho návštěvníků.
Galerie Radost hostí výstavu obrazů Jiřího Karase