Stavební práce měly podle původního plánu skončit začátkem prosince. Ovšem nálezy kosterních pozůstatků vše zpozdily o tři měsíce. „První archeologické nálezy objevili loni v září. Už dříve jsme byli upozorněni, že jakékoliv vykopávky máme hlásit archeologům. Ti přijeli velmi rychle. Objev je samotné překvapil, jelikož prý nepředpokládali, že by zde ještě nějaké hroby byly. Domnívali se, že byly zničeny při stavbě divadla," vysvětlil kladenský primátor Dan Jiránek.

Odborníci navíc uvedli, že vykopávky jsou překážkou pro další stavební práce. Vedení města tak muselo vypsat výběrové řízení na společnost, která provede záchranný archeologický výzkum.
„Soutěž jsme udělali na podzim. Samotný výzkum trval měsíc," dodal primátor.

Archeologové našli v kladenském divadle také dvě dětské rakvičky. V září vykopali dalších třináct hrobů. Jak už dříve řekla archeoložka Michaela Selmi Wallisová z České společnosti archeologické, kosterní pozůstatky pocházejí z předminulého století a badatelé je přenechají Národnímu muzeu.

Na změnu muselo reagovat také vedení divadla, jelikož dramatický plán na tuto sezonu počítal s původními termíny. „Plán jsme předělali. Přeložili jsme hru o Magdaleně Dobromile Rettigové na příští sezonu. Další inscenace budeme zkoušet, abychom byli připraveni, ale musíme mít varianty pro Lampion i velké jeviště v divadle," řekla ředitelka divadla Blanka Bendlová.