„V horkých letních dnech to zde bylo přímo k nevydržení. Rozlehlá betonová plocha se pod slunečními paprsky neuvěřitelně rozpalovala. Záchranu tvořily jen stromy v přilehlém parku. Náměstí, které vzniklo v hlavách velkorysých plánovačů minulého režimu, už svou budovatelskou shromažďovací funkci plnit nepotřebuje," uvedl k tomu kladenský primátor Dan Jiránek s tím, že po dokončení revitalizace a výsadbě zeleně by se měl snížit i hluk z frekventované komunikace v těsném sousedství náměstí. „Vzrostlé stromy, keře a zelené terénní nerovnosti jsou ideální bariérou proti hluku a zejména prachu, který produkuje a neustále víří automobilová doprava z ulice Cyrila Boudy," konstatoval primátor.

Současná jednolitá betonová plocha má také při přívalových deštích nulovou vsakovací schopnost.

Kromě toho, že na Sítné přibude zeleně i parkovacích míst, budou sjednoceny i zdejší zastávky městské i meziměstské autobusové dopravy s možností plynulého přestupu na linky do Prahy, vzniknou zde dlouho požadované veřejné toalety a odpočinkové plochy. Mobiliář bude doplněn veřejným osvětlením.

Na základě kritických připomínek obyvatel Sítné k původnímu projektu radnice plány částečně upravila, což vedlo k rozšíření zelených ploch.

Celkové náklady na modernizaci náměstí byly přibližně 32 milionů korun. Firma, která zvítězila ve výběrovém řízení nabídla provést práce za cenu 16,4 milionu korun (bez DPH). Město uspělo s žádostí na evropské dotace, které tak pokryjí zhruba 85 procent uznatelných nákladů na revitalizaci.