Jedná se o tradiční akci pořádanou o víkendu, jenž je nejblíže Masarykovu narození (7. března 1850). Letos datum připadlo na sobotu 9. března.

„Na dopolední hodiny jsme připravili ochutnávku oblíbených pokrmů Masaryka, což jsme do programu Dne s T.G.M. zařadili vůbec poprvé," informovala ředitelka Muzea T.G.M. v Lánech Magdalena Elznicová Mikesková. „Masaryk upřednostňoval staročeskou kuchyni, jak sám říkal, jídla, která mu vařila jeho maminka. Jeho nejmilejším pokrmem byly švestkové knedlíky," prozradila ředitelka.

Originálních receptů se mnoho nedochovalo a sestavit menu nebylo proto zrovna jednoduché. „K dispozici máme recepty na prezidentovo cukroví a makovou bábovku, dále jsme vycházeli ze vzpomínek pracovníků prezidentské kanceláře a členů Masarykovy rodiny, údaje se zachovaly i od jeho stolníka, Aloise Kadlece," doplnila Magdalena Elznicová Mikesková.

A důvod k oslavám zde byl opravdu veliký. Právě v sobotu totiž uplynulo přesně 10 let od chvíle, kdy bylo muzeum zpřístupněno veřejnosti.
Myšlenka vybudovat muzeum vznikla z popudu lánských občanů. Roku 1998 se stalo součástí dnešního Muzea T.G.M. v Rakovníku. „Za uplynulých deset let do lánského muzea zavítalo přibližně sto padesát tisíc návštěvníků. Pořádáme řadu akcí, a to nejen pro školy," vypočítala ředitelka.

Získat nové exponáty pro muzeu je ale stále obtížnější. „Celá Masarykova rodina byla velmi skromná a moc toho po sobě nezanechala. Na všem se také podepsalo období německé okupace a poté totality. Občas se ale podaří nějaký nový předmět získat," konstatovala Magdalena Elznicová Mikesková
Ve 13 hodin následoval při Dni s T.G.M. akt položení věnců k jezdecké soše T. G. Masaryka stojící před muzeem a poté vernisáž výstavy fotografií Daniely Vokounové z cyklu Masarykova zastavení. Snímky zachycují místa v Lánech a okolí spjatá s prvním československým prezidentem, která nějakým způsobem finančně podpořil nebo v nich rád pobýval.

Den s T.G.M. vyvrcholil v odpoledních hodinách koncertem houslistky Moniky Růžkové a Hedviky Mouse Bacha, při kterém zazněly skladby významných světových skladatelů.

Slavnostní program si nenechala ujít ani trojice členů Klubu vojenské historie z Doks u Kladna, Jiří Hodek, Pavel Novotný a Tomáš Kružík. Přijeli v dobových uniformách. „Jedná se o stejnokroje československé armády z období před druhou světovou válkou a o slavnostní uniformu četnictva. Chtěli jsme tak vyjádřit jednotu armády a četnictva, stejně jako jejich společnou touhu bránit republiku před nacismem," nastínil Pavel Novotný, jenž také nejen za Klub vojenské historie z Doks, ale i lánský Český červený kříž položil věneck k Masarykově jezdecké soše.

V pondělním tištěném vydání Kladenského deníku najdete recept na oblíbené Masarykovo cukroví i rozhovor s přímým pamětníkem pohřbu prvního československého prezidenta.