Co je koronavirus.Zdroj: DeníkPřestože nikdo hrozbu nepodceňuje, zejména lékařům se nelíbí mediální šílenství a odmítají ho podporovat. Takového názoru je i ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček. „Jsme připraveni řešit každé podezření na infekci koronavirem dle algoritmu vytvořeného Ministerstvem zdravotnictví, naše vybavení ochrannými pomůckami je dostatečné a personál je řádně proškolen. Mediální hysterii ale nehodlám přiživovat,“ sdělil.

Jedenácté zasedání města Slaného, klíčovým bodem byla multifunkční sportovní hala.
Slánští zastupitelé stavbu multifunkční sportovní haly odsouhlasili

Podobného názoru jsou i další oslovení představitelé klíčových institucí. Nabádají především k tomu, aby lidé zachovali zdravý rozum. Jako u každé infekční nemoci je potřeba dodržovat hygienu a v první řadě si mýt ruce. Boxy na očistu rukou najdete aktuálně v nemocnicích, nákupních centrech i na úřadech. „Na základě porady vedoucích odbor správy majetku vybaví společné sociální prostory desinfekčním gelovým mýdlem, které je potřeba používat,“ sdělil tajemník Městského úřadu ve Slaném Jaroslav Brabec.

Online reportáž

Ve Slaném i v Kladně se vedení měst shoduje, že situaci pečlivě monitorují a pravidelně vyhodnocují. „Respektujeme doporučení, která jsou uveřejněna na stránkách Ministerstva zdravotnictví a doporučení dalších kompetentních orgánů. Zároveň, prosíme, zachovejme rozvahu! Je potřeba si jednotlivé informace z médií a sociálních sítí vždy ověřovat,“ zdůraznila mluvčí kladenského magistrátu Lucie Steinerová.

Ilustrační foto.
Kantoři prevenci nepodceňují, před zneužívám na internetu se snaží děti chránit

Jak jde o život, lidé se bojí. Jednoho muže strach přivedl až do kladenské nemocnice. Infekce byla však vyloučena. „Jednalo se o pána, který letěl v lednu z Nového Zélandu s přestupem v Šanghaji. Po návratu se u něj objevil kašel a horečka. V nemocnici Kladno provedli ambulantně odběry na koronavirus a na chřipku. Koronavirus se nepotvrdil, pacient byl pozitivní na chřipku A. Pacient zůstal následně 14 dní v domácí izolaci,“ potvrdila Dana Šalamunová, mluvčí Krajské hygienické stanice se sídlem v Praze.

Potraviny mizí z obchodů

I když je Česko dosud obávaného viru prosté, lidé se začali přehnaně zásobovat potravinami i na Kladensku. Jak potvrdila prodavačka supermarketu v Kladně v Italské ulici, z regálů mizí mouka, těstoviny a konzervy. „Kamarád, lékař z Rakovnicka, mi poradil, ať si koupím dezinfekci na ruce a celaskon. Desinfekci jsem nesehnal a nějaké vitamíny snad v lékárně ještě dostanu. Panice ale nepodléhám, když si uvědomíme, kolik lidí například zemře každoročně ve světě jen na chřipku,“ řekl senior Jiří Popovič ze Slaného.

Ilustrační foto - uzavírka.
Nastanou velké změny v dopravě, začíná oprava staré "Karlovarky"

Koronavirus.Zdroj: Deník