„Pro správnou krajovou velikonoční nádivku ze Slánska, je charakteristický například medvědí česnek a další byliny, které tu rostou. Nádivka by také měla obsahovat mladé kopřivy, kvalitní domácí vajíčka a uzené. Ve své podstatě je to samostatný pokrm, který je součástí velikonočního menu, proto její chuť musí být dominantní," prozradil Kladenskému deníku Petr Janče.

Soutěž o nejlepší nádivku se v sokolovně v Kvíčku uskutečnila druhým rokem a vzniká tak postupně tradice , v níž zde chtějí i nadále pokračovat. „Letos se přihlásilo čtrnáct soutěžících žen i mužů. Porota tak měla z čeho vybírat, aby určila konečné pořadí," řekl za pořadatele Zdeněk Řehák.

Zúčastnit se bylo jednoduché. Stačilo v sobotu před soutěží přinést alespoň stopadesátigramový vzorek domácí velikonoční nádivky. A pak už jen čekat na verdikt poroty. Pro všechny soutěžící byly připraveny hezké věcné ceny.

Prvenství vybojovala Františka Fanynka Lukacková ze sousední Kvíce. A to přestože v její nádivce chyběly kopřivy. „Nepodařilo se mi je sehnat, tak jsem je nahradila pažitkou. Někdo dává do nádivky mléko, já ale vývar z uzeného masa. Dbám na to, aby maso i vejce byly kvalitní. Každoročně na Velikonoce připravuji dva pekáče nádivky, je to naše rodinná tradice a děti se na nádivku velmi těší," uvedla Fanynka poté, co převzala cenu za první místo.