Podle ředitelů oslovených škol na Kladensku a Slánsku, není důvod k panice, neboť vchody jsou vesměs dobře zabezpečené a vedení vzdělávacích zařízení má přehled o tom, kdo se v budově pohybuje a proč.

Přesto ředitelé připouští, že ani elektrický vrátný, školník, kamery u vchodů nebo čipové karty nezajistí stoprocentní bezpečí nikdy.

3. ZŠ Slaný

„Riziko se snažíme snížit na maximum. Ve škole ale máme celkem šest vchodů. Ani při nejvyšší opatrnosti či dozorech na chodbách nemůžeme vyloučit, že do budovy někdy nevstoupí osoba, která tu nemá co dělat.

Navíc jsme zařízení, kde se nachází pobočka městské knihovny, stejně jako jídelna, kam chodí i lidé z města," vysvětluje ředitelka 3. základní školy ve Slaném Miroslava Bicencová.

Jelikož tato škola má 630 žáků a pohyb lidí je zde opravdu velký, bylo by například pořízení čipů velmi nákladné. „Osobně se domnívám, že více pro bezpeční dětí ani udělat nemůžeme. Pokud se po republice budou volně pohybovat takoví lidé, jako je vraždící žena ve Žďáru, není ani při nejlepší vůli možné zajistit absolutní kontrolu," doplnila Bicencová.

2. ZŠ Slaný

S tímto názorem souhlasí i ředitel Základní školy na Komenského náměstí ve Slaném Miroslav Šindler. Také zde se snaží pro bezpečí dětí dělat maximum.

„Nad vnitřním vstupem do školy máme kameru a dveře zvenku bez kliky. Nikdo, o kom nevíme, by se do budovy dostat neměl," tvrdí ředitel.

„Jednou se nám stalo, že zazvonil kdosi s tím, že jde za konkrétním žákem. Nebyla to pravda a ten člověk se nám pohyboval po škole.Všiml si ho ale školník a vykázal ho ven," doplnil ředitel.

Nikoho jiného, kdo by se do školy vplížil a někoho obtěžoval na Komendě ještě nezaznamenali.

OA Slaný

O tom, že dostatečně zabezpečit proti šílenci nelze žádné školní zařízení, je přesvědčena i ředitelka slánské Obchodní akademie Michaela Seghmanová.

„I v souvislosti se žďárskou tragédií naše škola chystá vybudovat kamerový systém u vchodu. Na další elektronický zabezpečovací systém nám ovšem chybí peníze. Nicméně jsme zintenzivnili dohled v celé budově a další organizační záležitosti jsou shodou okolností na programu nejbližší porady," sdělila ředitelka.

Gymnázium Kladno

Zvýšená opatření chystají i v kladenském gymnáziu, kde budou nově o přestávkách zamykat. „Dveře jsou zvenku opatřeny koulí, takže se dovnitř nikdo nedostane bez ohlášení a na chodbách je trvale dozor. O přestávkách budeme ale nyní i zamykat, protože žáci chodí ven a je riziko, že pustí do školy cizí lidi," řekl Jiří Mencl, zástupce ředitelky kladenského gymnázia.

Lesnická škola Křivoklát

Kladenský deník se na zabezpečení budov zeptal například i ve Střední lesnické internátní škole v Křivoklátu, kam dojíždí řada studentů i z Kladenska. Škola i ubytování jsou v lese za obcí.

„Všechny budovy máme zamčené. Jediná odemčená je správní budova, ale i tam jsou učebny. Domnívám se, že neexistuje dokonalý způsob jak zamezit tomu, aby se nikdo nepovolaný nedostal dovnitř, ať už bychom pořídili třeba bezpečnostní čipy," upozorňuje ředitel školy Vratislav Dlohoš.

V paměti má příhodu, kdy na školní chodbě narazil na skupinku Romů, kteří se volně pohybovali po budově. „Když jsem se jich zeptal, co tu pohledávají, tak mi řekli, že shánějí nějaký šrot do sběru a od pana ředitele to mají povolené. Tak jsem je vyvedl z omylu, že ředitel jsem já, ať koukají mazat," dodal Dlohoš.

Jídelna Na Sadech

Nejen učebny, ale i školní jídelny jsou místem, kam chodí desítky žáků a dalších lidí z ulice. Mezi ně patří například slánská jídelna Na Sadech, kam denně docházejí žáci hned z několika škol, stejně jako úředníci či důchodci.

„V případě tohoto objektu je zabezpečení takové, že mladší ročníky doprovází dozor. Co se týká starších, ti sem chodí individuálně a tím pádem je absolutně nemožné, aby kdokoli vyřešil ochranu jídelny," podotkl místostarosta Slaného Jaroslav Hložek, který se v zařízení rovněž stravuje.