Vytvoření nového mostu se ujme vítězná velvarská společnost Dopravstav. Zhotoveny budou i veškeré nové povrchy, včetně chodníku se zámkovou dlažbou. Most vyjde na 16,5 milionu korun a práce potrvají zhruba půl roku. Jak potvrdil mluvčí, kraj na akci získal evropskou dotaci, která pokryje náklady z pětaosmdesáti procent.


Most přes Bakovský potok pochází z 19. století a je v havarijním stavu dlouhou dobu. Uzavřený byl již v roce 2014, přičemž v současné době je provizorně vypodložený a doprava je zde prováděna kyvadlově pomocí semaforu. Jak říká tajemník Městského úřadu ve Velvarech Radek Moulis, Velvarským se po dobu omezení na mostě paradoxně velmi ulevilo, nemohou po něm totiž do města zajíždět nákladní auta od Černuce.

Hasiči museli zasahovat při požáru v dýchací technice.
V Unhošti hořelo v průmyslovém areálu, sklad hnojiv byl v ohrožení

„Až postaví most nový, začne to nanovo. Byli bychom proto moc rádi, kdyby se konečně podařilo dotáhnout do konce i další projekt a postavit přeložku silnice, která nákladní dopravu z města nadobro odkloní,“ vyjádřil se tajemník. Jak potvrdil mluvčí kraje Pavel Lochař, projektová dokumentace na doprovodné stavby, kterými jsou obchvat Velvar i Černuce jsou ve fázi příprav.

„Připravují se dokumenty pro žádost o vydání stanoviska EIA, čili se čeká na ekologický posudek,“ doplnil mluvčí. Velvarští by se tedy nákladní dopravy měli zbavit v horizontu nejbližších let. 

.Sítenské údolí v srpnu 2017.
Kladenští radní vyberou firmu, která se postará o Sítenské údolí


Po dobu budování nového mostního tělesa, kdy bude místo neprůjezdné, opraví v příštím roce velvarská radnice městský bytový dům, který se nachází ve zúženém profilu v těsném sousedství starého mostu.