Legendární slaný pramen vyvěrající z úpatí Slánské hory je dominantou a chloubou města Slaného. Přestože chuť jeho vody není už dávno slaná, při založení někdejší osady tomu prý tak skutečně bylo a pramen dal městu jméno.

Ať už je to pouze báje či nikoli, prokazatelné je, že pod městem se nachází slané jezero, které objevili geologové při výstavbě kamenouhelného dolu.

Aby kultovní místo v Nezamyslově ulici získalo důstojnější tvář, vyhlásilo vedení města veřejnou soutěž na návrh nové podoby pramene. Do akce se přihlásili jak laici, tak odborníci. Návrhy jsou nyní vystaveny v chodbě městské knihovny.

Expozice nápadů všech dobrovolníků potrvá až do 6. září. Veřejnost může díla hodnotit v přiložené anketě. Odborná porota následně rozhodne o vítězném náčrtu, podle nějž bude stavba uskutečněna. V rozpočtu je pro slaný pramen vyhrazeno 400 tisíc korun a hotovo by mohlo být už letos.

Vzhledem k tomu, že Slaný muselo v letošním roce krátit řadu investičních akcí, doufá i místostarosta Jaroslav Hložek, že konečná podoba pramene vyjde levněji.

„Autor vítězného návrhu získá odměnu 15 tisíc korun. Pokud se bude jednat o profesionálního architekta, je možné, že mu bude zadáno i vytvoření díla," uzavřel Hložek.