Přímo v centru Kladna, na náměstí Starosty Pavla, vyrostl obří stan, který dopřeje návštěvníkům Pivního festivalu zlatavý mok hned z desítek různých píp. Již od pátku se veřejnosti prezentuje řada minipivovarů, které představí své nejlepší speciály.

„Fandové zlatavého moku tak budou moci porovnat netradiční a zajímavé druhy piva na jednom místě. Čeká na ně bezmála pět set sudů piva. V rámci doprovodného programu je připravena řada soutěží, chybět nebude ani možnost ochutnat další lahůdky ve stáncích s občerstvením,“ řekla mluvčí kladenského magistrátu Lenka Růžková, podle jejíchž slov na návštěvníky čeká například také nejslabší osmistupňové nebo naopak nejsilnější patnáct a půl stupňové pivo. Na své si přijdou také fandové ovocných piv, kteří si budou moci vychutnat zlatavý moc s příchutí citronu, maliny nebo švestky.

Ten, kdo by se bál, že kvůli pivnímu festivalu promešká závěrečné souboje hokejového světového šampionátu včetně těch medailových, toho jistě potěší promítání přenosů na největší velkoplošné obrazovce v Kladně.

Den pro prevenci opět nabídl skvělou podívanou.
Stochovský Den pro prevenci nezklamal, kazilo ho jen počasí

„Pivní festival v Kladně vznikl před třemi lety. Vzhledem k tomu, že se první ročník povedl, tak v jeho pořádání pokračujeme i nadále. Snažíme se ho navíc spojit s mistrovstvím světa v hokeji, bohužel se ještě nepovedlo, abychom mohli v rámci festivalu sledovat souboj našeho národního týmu o medaile,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno), podle kterého jsou velkým lákadlem skupiny, které Kladeňákům zahrají. „Lidé budou moci ochutnat skvělá regionální piva, popovídat si s přáteli a přitom poslechnou dobrou muziku. Všechny bych chtěl srdečně pozvat, protože si myslím, že letošní ročník festivalu bude opravdu stát za to,“ dodal Milan Volf.

Návštěvníci festivalu se mohou opravdu těšit na pořádnou hudební nálož. Již v pátek si užili vystoupení slavných hudebních skupin Gypsy.cz nebo Děda mládek Illegal Band. V sobotu je od 14 hodin čeká koncert skupiny UDG, od 21 hodin si Kladeňáci užijí další hudební show, a to v podání plzeňské popové kapely Mandrage, která v lednu vydala své nové album Po půlnoci. V neděli pak bude zlatým hřebem festivalu vystoupení skupiny Arakain, která se objeví na podiu v 18 hodin.

„Již druhým rokem si navíc budou moci lidé zakoupit do sbírky originální sklenice pivního festivalu a zachovány zůstanou platby pomocí čipu, který si každý bude moci dobít podle své potřeby a spotřeby,“ dodala Lenka Růžková.

Ilustrační foto
Školáci většinou dřív pijí, než kouří. Znají i závislost

Pivo bude o víkendu téci proudem také v Tuchlovicích, a to v sobotu. První ročník Tuchlovických pivních slavností je na programu v sobotu od 11 hodin v areálu místního letního kina. Účast přislíbily pivovary Zichovec, řevničovský pivovar Máša, Létající pivovar Černý Potoka, Lounský Žejdlík, Strašák, Falkon, SQBRU, Trilobit a také Pivárium z Nového Strašecí.

Slavnosti v Tuchlovicích pořádá spolek Letní kino Tuchlovice, který se stará o celoroční provoz kina. „Všichni máme rádi pivo a navíc známe sládka ze zichoveckého pivovaru, takže nás napadlo uspořádat pivní slavnosti. Původně bylo v plánu je uspořádat už loni, ale nakonec jsme vše chtěli dotáhnout až do úplného konce, udělat vše pořádně. Doufejme, že se nám to povedlo,“ řekl Kladenskému deníku Tomáš Linc, který patří spolu s Jiřím Leischem k hlavním organizátorům akce.

Také v Tuchlovicích návštěvníky čeká bohatá hudební produkce. Od 13 hodin se představí legendární Brutusáci, následovat budou vystoupení kapel Civilní Obrana, Bílá nemoc, Stuck in Mind, Duo Dominik Lomička a Bohuslav Ježek a další menší lokální uskupení různých žánrů. Kromě tekutého zlata budou dále k dispozici stánky s jídlem, nealko nápoji včetně domácí limonády, vínem z Vinotéky Pod Věžákem a kávou.

„Bez sponzorů, díky kterým se nám podařilo sehnat kolem stovky tisíc korun, by nebylo možné podobnou akci uskutečnit. Za to jim patří obrovské díky,“ dodal Tomáš Linc, který by dle svých slov chtěl všechny do Tuchlovic pozvat na nejlepší pivo a skvělé kapely do příjemného prostředí letního kina.

Ilustrační foto.
Zastávky hromadné dopravy změní vzhled. Někde moc ne, jinde výrazně