Malé děti se mohly povozit na ponících, vláčkem, nebo si zaskákat v nafukovacím hradu. Ten byl na pouti samozřejmě i pro větší děti, které navštívily například strašidelný dům, rychlou lavici, svezly se na labutích, na autodromu, anebo si zaskákaly na trampolíně.

Součástí poutě byly také dvě výstavy a velká akce ve vojenském skanzenu.

Ilustrační foto
Stroj při práci na poli zachvátily plameny

Uvnitř zámku byla k vidění výstava – Domy, řemesla a osobnosti Smečna. Výstavu pořádá Spolek přátel Smečna a širokého okolí. „Jsou tady vystaveny fotografie smečenských domů, ze kterých jich většina zanikla. Máme tu významné osobnosti a povídání o místních řemeslech. Prodáváme tu pohledy Smečna, turistické známky a záložky, na kterých jsou vyobrazeny akvarelové kresby pana Moravce. To je taková ukázka z připravovaného kalendáře Smečno 2019. Malíř tady také vystavuje a prodává své obrazy, a to především ze Smečna,“ představil výstavu místopředseda spolku Martin Dušák.

Ilustrační foto
Svatby na úřadech nejsou v módě, raději v balonu či pod vodou

K nahlédnutí na výstavě byly i dokumenty zachycující historii zaniklých smečenských hospod. V zámeckém parku pak byly k vidění výrobky klientů Domova Pod Lipami. Ve vojenském skanzenu návštěvníci mohli vidět vojenskou techniku, konkrétně obrněné transportéry nebo džípy.

Ilustrační foto.
Kdo by měl platit soudní náklady za prohrané spory měst a obci?

Jedním takovým vojenským historickým vozidlem se zájemci mohli svézt na přilehlé louce. Stejně tak i vozidlem smečenských hasičů.

Na pouti bylo několik stovek lidí, a to nejen ze Smečna. ,,Mám Smečno moc rád. Zajímám se o jeho historii a účastním se tady různých kulturních akcí. Sbírám staré smečenské pohlednice a fotografie,“ řekl pro Kladenský deník jeden z obyvatel Smečna Jirka Kraus. On sám vystavoval své fotografie na výstavě v zámku. „Byl jsem nedávno na výstavě ve Slaném, která byla věnována smečenským Martinicům. Mám vystavené fotky na výstavě Domy, řemesla a osobnosti Smečna na sále zámku, která je součástí kulturního programu poutě. Budu také vystavovat fotografie ze školní soutěže na zářijových Barokních oslavách Smečna,“ prozradil Jirka Kraus.

Elektrárna Mělník objektivem Deníku.
Industriální turistika láká. Daří se jí i ve středních Čechách