Ač se provozovatelé zastávek snaží sebevíc udržet přístřešky i označníky v provozuschopném stavu, ničitelé jsou vždy o krok napřed.

Jak potvrdil ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa, jejich dopravní společnost pečuje o označníky na zastávkách, kde jsou umístěny jízdní řády. "Na území města Kladna je označníků, vyjma těch elektronických, o které pečuje město, celkem 200. Jeden kus vyjde na 15 tisíc korun. Ročně nás jejich údržba a opravy přijdou na desítky tisíc korun, které pochopitelně nemůžeme investovat jinde. Je škoda, že si lidé sami tyto věci ničí," posteskl si ředitel Landa.

Ilustrační snímek.
Rušení lokálek: redukce čeká ty, po kterých jezdí méně než 2500 lidí týdně

Co se týká autobusových zastávek, přístřešků a mobiliáře, ty jsou majetkem města. V tomto případě zaplatí za řádění vandalů ročně radnice 200 tisíc korun. "Na Kladně máme aktuálně 84 autobusových zastávek, každoročně jich několik kusů přibude v návaznosti na požadavky občanů. Čištění všech zastávek provádíme dvakrát měsíčně, jeho součástí je i odstraňování různých nápisů a graffiti. Za jejich čištění hradíme 90 tisíc měsíčně," potvrdila mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková.

Dopadení vandalů je složité. Jak dodala mluvčí, žádný přestupek v souvislosti s ničením zastávek v poslední době neřešili.