Výjimečnou událost ke 100. výročí Československa a 110. výročí znovuvysvěcení kostela v Dolíně a jeho výmalby si připomněly více než dvě desítky věřících a další veřejnost.

"Při příležitosti 110. výročí benedifikace upraveného chrámu odsloužil otec Jan Poříz v kostele mši za účasti občanů a starousedlíků, včetně potomků někdejšího starosty Dolína - Václava Jiráka. V současnosti ale kostel, který je významnou dominantou slánského okolí a významnou památkou s mimořádně cennou a ojedinělou secesní výzdobou, pomalu chátrá. O nejnutnější údržbu kostela se starají obětavé dobrovolnice, Jarmila Durasová a Jarmila Halfarová. Díky tomu se v kostele mohou pořádat koncerty a další akce. Kostel ale potřebuje výraznou investici do opravy omítky, unikátní mozaiky a vnitřní secesní výzdoby," říká příznivkyně kostela Mária Kazmuková z Dolína.

Z historie dolínského kostela

"První písemná zpráva o kostele sv. Šimona a Judy se datuje v roce 1325. Gotický kostel byl několikrát ve své historii upravován, naposledy v roce 1908. Při této úpravě získal unikátní secesní výzdobu. Nad hlavním vstupem do kostela vytvořil mozaiku Krista - Dobrého pastýře Viktor Foerster, bratr významného českého skladatele J. B. Foerstera, Mozaika je zasazena nad hlavním vstuperm do kostela. Je na ní znázorněn Spasitel Ježíš Kristus, který sedí na trůnu, v ruce má pastýřskou hůl a na klíně ovečku. Z výtvarného hlediska je zajímavý ornament trůnu, detailní provedení obličeje Spasitele a celková monumentalita výjevu, která uvádí návštěvníka do posvátného prostoru kostela," říká k výzdobě Mária Kazmuková.

Jak dodala, vnitřek kostela je řešen ve stejném duchu, mozaiku doplnila malba a nové barevné vitráže, které navrhl profesor Karel Mašek. "Nejedná o malovanou plochu, ale že do čerstvé omítky byl vyškrábán vzor a ten byl poté kolorován. Stěny chrámu při dopadu slunečních paprsků jsou pak opticky aktivní a světlo, které proudilo do chrámu barevnými okny, navíc měnilo během dne svou intenzitu. Je zajímavé, jak se v nevelké obci těsně vedle Slaného rozvinulo tak působivé a na svou dobu pokrokové umění," dodává Kazmuková.

Sto let vzniku republiky si připomněli ve Slaném.
OBRAZEM: Sto let vzniku republiky si připomněli ve Slaném
U Dolína se převrátila dodávka do pole.
U Dolína se převrátila dodávka do pole