Samosběr jahod a třešní, které postupně dozrávají, je trendy a těší se velké oblibě. Spokojeni jsou nejen zákazníci, kteří se tak dostanou na nižší cenu než při běžné koupi, ale i farmáři, jimž se jinak příliš nedaří sehnat brigádníky na sklizeň.

Na polích a v sadech Hany Muchové u Drnova zahájili samosběr jahod už koncem května a aktuálně přibyly i třešně. Podle toho, jak bude dozrávat další sezónní ovoce, mohou si zájemci přijít načesat také meruňky, broskve, višně, švestky a na podzim i jablka.

Dokončovací práce při budování nového antikorového bazénu na Sletišti.
Nový velký bazén se v Kladně otevře už v červenci, stál přes 40 milionů korun

„Aktuálně pěstujeme jahody na necelém hektaru a samosběr pořádáme třetím rokem. O brigádníky je dlouhodobě nouze, ale když to dělají lidé sami pro sebe, chodí rádi. Jahody odrůd Dahli, Sonsation a Honey pěstujeme na fóliích a na slámě, tak nejsou po dešti od bahna. Samosběr jsme měli ve čtvrtek a další pořádáme v neděli,“ potvrdila farmářka Hana Muchová.

OBRAZEM: Samosběr třešní v sadech u Drnova

A stejně tak si mohou lidé přijít načesat v neděli k Haně Muchové do sadů nedaleko bunkru Drnov i třešně, které zde pěstují také v několika odrůdách, a protože dozrávají postupně, budou v nabídce nejméně další tři týdny.