„Při všech slavnostech se vzpomíná na minulost a ani zde tomu nebude jinak. Minulost Sokola je stará 156 let, naší župy pak 121 let. Je to doba úctyhodná, ve které se střídala období rozkvětu i úpadku tak, jak je tomu u všech lidských činností. Minulostí se ale nedá žít do budoucna. Budoucnost musíme utvořit takovou, aby se při příštích sokolských slavnostech období, které od tohoto okamžiku začínáme tvořit, hodnotilo jako pokračování rozkvětu Sokolu,“ uvedl ve svém proslovu Miroslav David, předseda Sokolské župy Budečské.

Ilustrační foto
S internetem si aktivně tykají čtyři pětiny Středočechů

Po slavnostním zahájení sletu zaplněná tribuna viděla skladby Méďové (pro rodiče a děti od 2 let), Borci (pro muže), Noty (pro předškolní děti), Siluety (pro dorostenky a mladší ženy), V peřině (pro mladší žákyně na motivy stejnojmenného muzikálu), Princezna republika (pro Věrnou gardu a seniory), Cirkus (pro starší žactvo) a Ženobraní (pro ženy). Ve skladbě Princezna republika bylo možné sledovat cvičení a taneční kreace mnohých sokolek a sokolů, kteří zažili Sokol ještě před rokem 1948, a kterým se dnes v Sokole říká Věrná garda, protože se hned v Sametové revoluci opět sešli, aby v již pokročilém věku svůj Sokol s mnoha obětmi obnovili. Zajímavostí je, že Cvičení se kromě členů jednot Sokolské župy Budečské zúčastnili také hosté ze žup Sladkovského, Podbělohorské a Jizerské.

Ilustrační foto
Havárie motorky půjde před soud. Chyběla helma, navíc byl alkohol

„V historii lidstva i života každého člověka je mnoho důvodů pro oslavy různých výročí. To samé se týká občanských spolků. Nejstarším spolkem českých zemí je právě Sokol, jehož součástí jsme i my. Sokol byl založen roku 1862 Miroslavem Tyršem a Jindřichem Fügnerem v době národního probouzení, národního obrození, jako spolek, který měl utužovat nejen fyzickou zdatnost Čechů, ale i národní hrdost a znalost naší historie. Jejich myšlenka padla na velice úrodnou půdu, o čemž svědčí rychlý vznik nesčetného množství sokolských jednot se statisíci členů. Jeho členové tvořili podstatnou část legií, které se zasloužily o vznik Československé republiky. Sokol přežil své zrušení za německé okupace i komunistického režimu,“ připomněl něco z historie Miroslav David.

Ilustrační foto
Nejistou vodu z kohoutku je lepší převařit