Vzpomínkové akce věnované 80. výročí vypálení Lidic se zúčastnila i první dáma České republiky Ivana Zemanová. Malá pieta byla navíc letos rozšířena o výstavu portrétů bývalých studentů kladenského gymnázia, kteří zahynuli během lidické tragédie.

Současní gymnazisté zároveň připravili výzdobu tělocvičny věnovanou lidickým ženám. Podlaha byla poseta bílými a červenými papírovými květy, nechyběly dobové fotografie. Následně se všichni přítomní odebrali k pamětní desce na budově gymnázia, kam studenti zavěsili věnec. Hlavní pietní akt se konal u sochy Lidické matky.

Ve čtvrtek 9. června se konal vzpomínkový akt u příležitosti výročí 80 let od vypálení obce Lidice.
Vzpomínka na tragédii: ořešáky vyrostly z lidických ořechů, zbylo jich jen šest

Nejprve zazněla emotivní píseň za doprovodu kytary a pak již byly položeny věnce a kytice. Jako první kytici bílých květů položil Pavel Horešovský, přeživší lidické dítě. Památce lidických žen a dětí se poklonila Ivana Zemanová, ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová, poslanec Vojtěch Munzar, hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková, primátor města Kladna Milan Volf a za Památník Lidice kytici položil jeho ředitel Eduard Stehlík.

Za Československou obec legionářskou Kladno věnec položila delegace ve složení Eva Armeanová, Miroslava a Stanislav Čížkovi. S krátkým projevem vystoupil Eduard Stehlík, který poděkoval všem za účast.

První dáma Ivana Zemanová ve svém projevu zdůraznila, že je pro ni velkou ctí zúčastnit tohoto pietního aktu a vyjádřila obdiv přeživším. Na konec zazněla státní hymna.

Následně se část kladenských legionářů odebrala do Hornického skanzenu Mayrau, kde se konal od 10 hodin další pietní akt u pomníku zavražděných lidických horníků.